Ние сме се превърнали в основен противник на властта на ГЕРБ по места. Това заяви в ефира на „Нова Телевизия" лидерът на ДСБ и съпредседател на „Синята коалиция" Иван Костов. Той посочи, че събралият почти двуцифрен брой обвинения Йордан Лечков е невинен за Цветан Цветанов, докато „легендарният" градоначалник на Банско Александър Краваров (подкрепен от СДС - б.р.) е непрекъснато проверяван.

По думите на Костов, отношенията между „сините" и управляващите се влошават от ден на ден, като властта буквално ги мачка. Експремиерът заяви, че депутат от ГЕРБ е сочил с пръст кмет на населено място по време на областно МВР съвещание и е искал той да бъде разследван. Костов беше категоричен, че с управляващите може да са конкуренти, но не бива да бъдат противници.

Той коментира обвиненията, че „Синята коалиция" се е сближила с БСП и НДСВ в критиките си към правителството. По думите му това е става само в случаи, когато просто и трите партии са посочвали каква е истината в дадената ситуация и в този смисъл са казвали едно и също.

Лидерът на ДСБ посочи, че управлението на ГЕРБ все пак не е толкова вредно колкото това на Тройната коалиция и някои министри заслужават подкрепа.

Иван Костов заяви, че като европеец най-много се страхува от полицейския произвол и насилие, защото така се изражда демокрацията. Според него у нас силите на реда използват методите на организираната престъпност - подслушване, насилие и страх. По този начин те спират да се отличават от тези, с които трябва да се борят. Костов заяви, че в момента всеки, който каже истината за проблемите в управлението, става мишена на очернящи статии.

Според него в момента в ГЕРБ са на лице вътрешни колебания заради случаи като този в Горна Оряховица. Иван Костов беше категоричен, че на запад несправедливото обвиняване на един човек е голям проблем, чието решаване е поука за цялото общество.

Той заяви, че в конкретния случаи всички бягат от отговорност, за да не излезе, че вътрешният министър Цветан Цветанов не си е свършил работата, като не е повикал експерти, преди да започне да чете СРС в пленарна зала. Според Костов цитирането на санитарка, която чула бебето да плаче, е „тържество на пошлостта".

По думите му авторите на съдебномедицинската експертиза могат по свое желание да я разсекретят, но не го правят поради страх „от един могъщ вътрешен министър". „Цялото управление се срива под тази пошлост", заяви Костов.

Като друг пример за нея, той посочи дебатът за цената на хляба. Според Костов има очевидно картелно споразумение, вдигнало цената на брашното от 120 на 400лв. за тон, което е световната цена, въпреки че на големите борси тя се търгува за подобни пари заради транспортните разходи. Експремиерът запита дали в страните, които произвеждат нефт, бензинът е на световни цени.

Според съпредседателя на „Синята коалиция" страната ни е световен производител на зърнени култури, защото по-голямата част от продукцията отива за износ. От друга страна, да се говори за зърнена криза у нас е поредна проява на пошлост, заяви Иван Костов. Той призова премиера Борисов да каже кой стои зад зърнения картел.