Иван Костов отрече да е давал подкрепа на Цветан Цветанов, ако има проблеми с премиера Борисов, както преди дни обяви силовият министър. Това е толкова вярно, колкото че съм бил на яхтата, подчерта той.

Синята коалиция, по думите му, дава подкрепата си за борбата срещу организираната престъпност и с босовете. Сините във вторник ще заседават дали да подкрепят или не вота на недоверие към кабинета, който подготвя опозицията.

Иван Костов изтъкна, че темата за провал на антикризисната политика е тема на десницата. Няма как да излезем срещу тази тема и да защитим правителството, подчерта той. Няма как да защитим Бойко Борисов от такъв вот, допълни лидерът на тъмносините.

По-рано днес в студиото на БНТ Иван Костов коментира вчерашното интервю на вицепремиера. Припомняме, пред национален всекидневник Цветан Цветанов заяви, че редица „знатни" фигури от кримиконтинента у нас са се „издигнали" именно по време на управлението на Иван Костов. Това са лъжите и клеветите на организираната престъпност и Държавна сигурност срещу нашето управление. Г-н вътрешният министър само ги повтаря, заяви днес лидерът на ДСБ.

Константин Димитров-Самоковеца е успял да се издигне от портиер до контрабандист №1 с подкрепата и мълчаливото съгласие на правителството на Иван Костов... Георги Илиев, братята Маргини, Иван Тодоров-Доктора, Илия Павлов, това бяха хората, които тогава минаха в сферата на белия бизнес, посочи вътрешният министър и вицепремиер.

Съпредседателят на сините обаче беше категоричен, че казаното от него в никакъв случай не е вярно и допълни, че подобни твърдения не правят чест на Цветанов.

Всички знаем кой доведе и плати кампанията на Симеон Сакскобургготски, изтъкна още той.

Tъмносиният лидер отново припомни, че Синята коалиция е снела доверието от вицепремиера и изтъкна, че няма никаква възможност то да бъде възстановено. Вътрешният министър е загубил вече нашето доверие и ще го кажа днес отново в Народното събрание, обяви Костов.

На въпрос дали Синята коалиция ще подкрепи искания от опозицията вот на недоверие към кабинета, той обясни, че съществуват четири варианта за отношение към вота и те ще бъдат обсъдени.

Иван Костов не отговори категорично на въпроса дали депутатите от СК ще излязат от пленарната зала по време на гласуването на вота, като каза само, че сините ще участват в дебата.

Относно предстоящите вътрешни избори в редиците на сините в неделя, Иван Костов не изключи възможност за манипулация на вота. Когато в България се прави нещо хубаво и се действа политически, някои се втурват да го провалят. Това се случвало често и това показва, че у нас няма политическа чистота на взаимоотношенията, коментира лидерът на ДСБ.

Той увери, че никой от двете партии в Синята коалиция не е искал помощ от ГЕРБ или друга партия при изборите на сините и посочи, че това укрепва коалицията.

На въпрос дали обмисля да се оттегли, за да даде път на младите, Иван Костов отговори, че в една партия има място за всички, особено когато става въпрос за дясна консервативна партия.

Лидерът на ДСБ призова за голяма активност по време на вота в неделя, изтъквайки, че сега фокусът трябва да падне върху кандидатите на сините. Аз не се състезавам на тези избори - състезават се Прошко Прошков и Светослав Малинов, отбеляза той.