Хибридната война разколебава ключови ценности. Това заяви бившият премиер на България Иван Костов на конференцията "Секторът за отбрана на Република България - мъчителният преход от посткомунистически към евро-атлантически модел на развитие", предаде БТА.

Министерство на отбраната е адресът на риска на хибридната агресия, обясни Костов. Тази задача е на отбраната на България - не на институти, медии.

Иван Костов: Горд съм от приватизацията

Иван Костов: Горд съм от приватизацията

Според него няма основание да се твърди, че приватизацията е престъпна

Хибридната война цели разколебаване на ценности. Когато обществото се разколебава в ключовите си ценности и престава да ги споделя, както и да вярва в тях, се припознава в чужди ценности и започва да служи на тях.

По мнението на Костов така хората могат да зададат дискурса на политическа прослойка, тъй като тя има стремеж да отразява това, което хората искат. Така през нагласите на обществото се реализира пробивът, изтъкна Иван Костов.

Отбраната на България не е задължение само на Министерство на отбраната, Министерство на образованието също имало ангажимент, смята бившият премиер.

Отбраната да е дълг и чест на цялото общество, иска Костов. В училище децата трябва да бъдат научени какво да ценят и какво да пазят. По думите на Костов, ако в училище се преподава носталгия по комунизма, скоро той отново ще почука на вратата.

Кабинетът внесе в НС доклада за отбрана

Кабинетът внесе в НС доклада за отбрана

С него провеждат политика на прозрачност

Това е логиката за всеки сектор по мнение на бившия премиер. Учениците да знаят, че имат европейска идентичност, за да не я загубят, настоя Иван Костов.

Според него, ако преподаватели във Военната академия разказват, че НАТО и ЕС ще се разпаднат, то у нас няма да има никакви офицери.

Иван Костов изтъкна, че страната ни все още не е избрала окончателно какво трябва да брани на всяка цена. Това е големият проблем според бившият премиер.

Не е „някакъв фетиш” целта ни 2% от БВП да отиват за отбрана, обяви Меркел
Обновена

Не е „някакъв фетиш” целта ни 2% от БВП да отиват за отбрана, обяви Меркел

Меркел призова Германия да продължи да изпълнява многостранните споразумения

Бойко Ноев - бившият министър на отбраната - е песимист за целите на кабинета два процента от БВП да отиват за отбрана.

Ножицата между възможности и потребности в отбраната трябва да се затвори максимално според Ноев.

Геополитическата среда се е променила, обясни Ноев и добави, че Русия е голям проблем. Той напомни, че неочаквани процеси са започнали на югоизточната граница на страната и България трябва да се обучи за тях.

Той е категоричен, че не трябва да има съмнение, че без НАТО и без ЕС България няма бъдеще в сигурността.