Войната в Близкия Изток крие големи рискове за националната сигурност на България. Това заяви в „Годината” по Дарик радио ръководителят на Центъра за анализи и управление на рисковете Иван Костов.

Според него решението е намиране на формула за установяване на траен мир и разоръжаване на всички участници в конфликта.

Западът трябва да е гарант на един мирен процес в Близкия Изток и да подкрепи разоръжаването, но мирът трябва да бъде установен от арабсите страни и то на основата на Хартата за правата на човека на ООН, посочи още Костов.

„Светът изпадна в криза, причината е много тежък геополитически сблъсък, една война в Близкия изток, която очевидно заплашва ЕС. И в този смисъл е риск и за България, и то много голям. Това може да създаде много тежки проблеми на страната, въвлечени са и наши съседни държави - като Гърция и Турция, основни потърпевши на последиците от тази гражданско-религиозна война, която се води. Така че, това е много опасна криза за националната сигурност." – добави той.

„Решението е бързо омиротворяване на Близкия изток, на основите на демократично устройство на държавата чрез разоръжаване на всички участници в конфликта и намиране на формула за траен мир.
Един такъв справедлив мир не може да бъде установен с военни сили от страна на НАТО, ЕС и Русия. Категорично не може, защото дори да бъде унищожена ДАЕШ, ще изникне нещо още по-страшно от нея. Нека си спомним, че ДАЕШ е наследник на „Ал Кайда”, а тя беше малка опасност за Европа в сравнение с това, което виждаме сега." – поясни Иван Костов.