България е в тежка ситуация заради политическата криза през последните няколко години, която може да продължи и с мандата на следващото правителство. Това, че традиционната десница остана без представителство, е проявление на кризата на либералния модел.

Такава позиция изрази експремиерът Иван Костов пред Нова телевизия.

"Ситуацията в страната е много тежка. България е в политическата криза, от която всички се надяваме да излезе. Но политическата криза от 2012 година отслабва институциите. А външните предизвикателства са големи. Русия и Турция се намесиха в изборите.
Руската пропаганда бе споделена от много политически формации по време на предизборната кампания. БСП, Атака, ВМРО, "Воля".
Ердоган е в много тежка ситуация - той е в гражданска война. А Русия тази година изчерпва валутния си резерв. Вкарана в два военни конфликта, такава страна може да стане агресивна." - коментира Иван Костов.

Експремиерът посочи, че предстои да се изясни дали партиите, артикулиращи руските пропагандни тези, имат намерение да ги превърнат в реални политически решения-

"Тепърва ще видим какво ще означава това, защото те са гледани през руската призма като българите-предатели"" обясни Костов.

Според него ГЕРБ следва умерен риск в това отношение и към Русия, и Турция.

Костов поясни, че българинът на битово ниво е направил личния си избор и той е в полза на Европа - когато решава къде да изпрати децата си да учат или да отиде да работи, той избира западните страни, не Русия.

 

Иван Костов не изключва агресивност от Русия и Турция

Иван Костов не изключва агресивност от Русия и Турция

Възможно е в края на 2018 г. да има избори

По отношение на преговорите за сформиране на правителство, той прогнозира, че ГЕРБ ще реализират мандат заедно с Обединените патриоти и евентуално "Воля", а вариантът коалиция между ГЕРБ и БСП няма да се състои, тъй като никоя от двете партии няма готовност за това.

"Коалиция между БСП и ГЕРБ означава цялостна трансформация в страната, която никой няма да допусне", подчерта Костов.

Експремиерът прогнозира, че е възможно в края на 2018 г. да има нови избори, като посочи, много малко наблюдатели смятат за вероятно да има правителство с пълен мандат.

Същевременно за изход от политическата криза може да се говори когато поне едно правителство успее да завърши мандата си.

Той допълни, че ако партия ДОСТ беше влязла в парламента, това би било сериозен пробив в националната сигурност.

"ДОСТ може би ще имат още една битка, евентуално на следващите парламентарни избори", прогнозира Костов.

Той посочи, че върху разделената традиционна десница са се излели много негативизъм и озлобление, основно от средите на самата десница.

По думите му, липсата на представителство на нейните избиратели е рисков фактор, тъй като става дума за образовани избиратели, голяма част от които са ангажирани в управлението на компании и на значими позиции в държавата. При натрупване на недоволство сред тази група избиратели стабилността на управлението би била под въпрос.

"Много злоба и негативизъм се изля върху десницата и то точно от хората от самата десница. Тази озлобеност дори не се споделя от БСП, те си дават сметка, че да няма десни в парламента и да са заменени от Обединените патриоти и Воля, не е добре. Подобно зряло отношение липсва от страна на ГЕРБ." - коментира Иван Костов.

Той допълни, че общата среда, в която е потопена страната, е негативизъм. "Той е повсеместен, хвърчи кат сачми, рекушира навсякъде, поразява всичко."

Като дълбинна причина за неуспеха на традиционната десница той посочи кризата на либералния модел.

"Проблемът е, че в България дясно-център има струпване на дясно-либерални формации. Цялата тази либерална доктрина в момента е в тежка криза в Европа и фалира в Съединените щати. И войната в момента е кой ще ги замени."

Той коментира и опитите логичната алтернатива на либералния уклон - формациите от консервативния спектър - да бъде изместена от националистически формации. По думите му национализмът, който дори достига до национал-социализъм в крайните си проявления, не би могъл да бъде такава алтернатива.

Като позитивен пример за политически консерватизъм той посочи изявлението на американския президент Джордж Буш-младши, че след като е получил доверието на избирателите би искал да го "похарчи" в полза на народа си.

Костов поясни, че докато в центъра на либерализма е личният успех, консервативният политик иска да направи нещо полезно за другите, дори то да е непопулярно и да му струва загубата на доверие.

В отговор на въпрос, той сподели, че в дейността си като държавник е споделял именно тази философия.