Със спирането на средствата Европейския съюз наказа българското общество за това, че управляващите са злоупотребили със средства.
Това беше непосредствената причина за вота.
Тя показа, че корупцията е стигнала такива размери, че трябва да се намесва ЕС.

Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов в предаването „Коритаров Live" по Нова Телевизия, ден след като в парламента се проведоха 8-часови дебати по искания от опозицията вот на недоверие срещу кабинета.

"Не се противодейства, не се реагира на основателни съмнения, които има в най-високата част на управлението. Управляващите с охота признаха, че има корупция на ниско и средно ниво. Но не признаха нищо за най-високите нива на управлението", заяви Костов.

Хората не трябва да бъдат санкционирани без доказателства, но това, което трябва да направи правителството е да отстрани хора, заради основателни съмнения, категоричен беше лидерът на ДСБ.

„Те направиха една такава стъпка - с Румен Овчаров. Това, което трябваше да се случи е Румен Овчаров и Ангел Александров да бъдат поставени под лупата на следствието."

Никой от тройната коалиция не се защити от това, което аз казах, че в политическия съвет всичко се е разпределило по ползи.

Никой не каза, че не е за "Коалиция за България" инфраструктурата, за ДПС - фондовете със земеделието, борбата с бедствията и авариите и за Симеон Сакскобургготски останаха нещата, за които нарекоха неговото правителство най-корумпирано - магистрала „Тракия", приватизацията на БТК и заграбването на имоти на българската държава.
Всичко това е част от сделката, върху която се базира управлението.

Ползата от вота е, че се формира национален консенсус. Медиите изнесоха най-много факти за корупция, което доказа, че българската опозиция и медиите формираха национален консенсус.

Политическите алтернативи за държавата ги дават избирателите.
Ние - медии и политиците, им даваме алтернативите да избират, коментира още бившият премиер.

По думите му трябва да се реанимира в обществото реформаторският дух.

Не можем да залъгваме че сме обединена опозиция. Не можем по никакъв начин да залъгваме, че сме обединена опозиция с „Атака".
„Атака" са националисти, те правят ксенофобски изказвания, категоричен е Костов.

Тезата, че този вот обслужва ГЕРБ дойде от управляващите. Причина са малките партии, които се опитват да се включат в едно управление.

Костов не пожела да коментира думите на президента Петър Стоянов в репортаж на НТВ.
„Иван Костов се превърна в първия министър-председател, който пряко обслужи руски интереси", каза президента Петър Стоянов като визира даването на „Нефтохим" на „Лукойл" по времето на правителството на Костов.

Няма да взема отношение, за да запазя неговото и моето достойнство. Това е негово мнение. Всеки има право на позиция, каза Костов.

Приватизацията, извършена в неимоверно тежки условия на фалит, не е била корупция, каза Костов и поясни - „Този един лев, който го размахват за продажбата на Кремиковци, те забравят, че той беше във фалит."

Според Костов не може да се нарича една приватизация корупция, извършена в тежки условия. Ако я нямаше тази приватизация, нямаше да има частен бизнес. И затова, когато ме попитаха с какво искам да ме запомнят като министър-председател, аз казах - с приватизация.

„Аз знам, че съм направил това, което е било добро за българското общество, че не съм допуснал никаква корупция - нито в правителството си, нито в семейството си. Срещу мен никога не имало никакви разследвания, никой не е можел да покаже и един факт, за да ме оклевети", категоричен беше лидерът на ДСБ Иван Костов.