От ДАНС, каквато е в момента, нямаме нужда.

Това заяви в ефира на Нова Телевизия съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. По думите му агенцията за национална сигурност се нуждае от дълбока промяна, за да започне да функционира.

Попитан за коментар за по-рано казаното днес от премиера Борисов, а именно, че ДАНС би могла да бъде закрита, лидерът на ДСБ отговори:

Не искам да кажа, че трябва да бъде закрита, но определено трябва да бъде дълбоко реформирана, посочи той.

За доклада и властта:
Това е големият въпрос - кой е управлявал, ако те изобщо те не са чели. Да се разбере дали те са били едни фигуранти.

Костов беше категоричен, че в момента агенцията е в отчайващо положение. По думите му, когато „системата за сигурност излезе от строя, рискът за всички институции е огромен".

Нищо не е сигурно, ако излязат от строи защитниците на държавата, посочи съпредседателят на сините.

Според него пораженията, които се нанасят от осветяването на службите за сигурност, са огромни. Така по думите му, тези органи се парализират, а това би довело до беззащитна държава.

Попитан за коментар за изчезналия доклад на агенцията, за който премиерът Борисов съобщи в неделя, Костов беше категоричен, че отговорността за това е изцяло на предишния кабинет и най-вече на експремиера Станишев.

Той неколкократно подчерта, че съдбата на документооборота е била в ръцете на бившия премиер. Няма никаква логика отговорност за този доклад да носи настоящото правителство и комисията за контрол на ДАНС, посочи Костов.

Той обясни, че три лица в държавата имат неограничен достъп до информацията в документа. Това са премиерът, председателят на народното събрание и президентът.

По думите му тяхно задължение е да се запознават с доклада, да дават мнение, да представят корекции и препоръки.

В тази връзка Костов настоя да бъде създадена анкетна комисия, която да провери дали експремиерите Симеон Сакскобургготски и  Станишев, както и  президентът Първанов са „оставяли следи" по тези документи. Това, според него е необходимо, за да се разбере дали те са работили заедно със службите за сигурност.

Това е големият въпрос - кой е управлявал, ако те изобщо те не са чели, заяви Костов. Да се разбере дали те са били едни  фигуранти, каза той.

Съпредседателят на синята коалиция разясни още, че тези три лица имат неограничен достъп до документооборота на ДАНС по силата на служебното си положение. Той добави, че след като се запознаят с него, не се подписва никакъв документ. Няма обходен лист, посочи Костов. 

Тези лица знаят тайните на държавата, отбеляза той и в тази връзка посъветва: Избирателят да мисли кого праща във властта!

Съпредседателят на сините посочи още, че хората, които в момента атакуват ДАНС, целят да „ударят" кабинета на Борисов и да докажат, че ГЕРБ не може да се справи с изпълнителната власт. Атаката е реална, има я, отбеляза Костов.