Синята коалиция е част от мнозинството в парламента, което избира правителството.

Това потвърди един от съпредседателите и лидер на ДСБ Иван Костов в ефира на БНТ.

Той подчерта обаче, че много рядко се случва някой да дава подкрепа в аванс, както става в момента, но и че тази подкрепа не може да бъде за четири години напред.

„Важното е правителството да изпълни поне най-важните си ангажименти, в които има припокриване с програмата на Синята коалиция", уточни лидерът на ДСБ и добави:

"Ако правителството не може да възстанови доверието в ЕС и еврофондовете, то трябва да си ходи, защото без тези пари ние няма как да излезем от кризата. Затова не можем да декларираме подкрепа за 4 години напред. Това е абсурд."

Според Костов такава дългосрочна подкрепа не само е невъзможна, но ако тя би се осъществи, това би унищожило парламентаризма.

Бившият премиер посочи, че пред правителството на ГЕРБ стоят тежки решения и предстои труден период заради икономическата криза.

"Ние искрено желаем ГЕРБ да се движи по правилния път. Ние искаме ГЕРБ да успее. Синята коалиция желае успех и без да знае състава дава подкрепата си. Няма нужда да ровим повече в съмненията", подчерта Костов и добави: Ще има тежка криза. Ще има голяма безработица. В тази ситуация без да имаме подкрепата на ЕС, задачите пред правителството ще бъдат много трудни.

"Струва ми се, че има изнервени хора от ГЕРБ, въпреки нашата заявена декларация за подкрепа. Кой печели от това - единствено опозицията, защото правителството не е стабилно, защото е на малцинството.

Според Костов правителство на малцинствто не може бързо да прокара мерки за излизане от кризата, защото те ще са доста непопулярни.

"7.7 милиарда лева трябва да се отрежат от разходи - откъде ще дойдат тези пари?", заяви още Иван Костов.

По думите на Иван Костов най-рискованият вариант е ГЕРБ да се опре на „Атака" в продължение на 4 години и това ще доведе до тежки проблеми за правителството.

Смущаваща е подкрепата на „Атака", според Костов, тъй като мерките в нейната програма са антиреформаторски и е известен начинът, по който се гледа на "Атака" в европейските страни и в съседна на България държава.