Криза в правителството няма, но има неудачни решения. Така лидерът на ДСБ Иван Костов коментира идеята на правителството за частните пенсионни фондове. По думите му това решение е внушено от профсъюзите и ще сблъска управляващите с Конституционния съд.

Ако управляващите бяха отделили половината от времето, което отделиха, за да убедят синдикатите по отношение на пенсионната и здравната реформа, сега щяха да имат твърдата ни подкрепа, заяви той и допълни, че се е изразходвало твърде много време за това, като дори се е стигнало до изместване на политическия диалог.

Сега всичко е обърнато нагоре с краката и правителството ще дойде с два отхвърлени бюджета в тези две сфери, защото отиде да убеждава синдикатите и работодателите, които са носители на групов интерес, а не на национален.

Най-лошото, което може да се случи на страната сега е тя да се дестабилизира и затова нашата политика не е насочена към това. Но ние не можем да споделим отговорността с една очевидно неправилна политика за пенсионната и здравната система, която ще се базира на едно скъсано споразумение, заяви Костов.

Ако правителството престане да върви по пътя, който очерта преди вота на хората, ние няма как да не се втвърдим, защото ГЕРБ направи такива маневри, че застана вляво от Станишев - това с пенсионните фондове е нечувано и недопустимо решение, подчерта лидерът на сините.

Във връзка с това той призова министър-председателя да освободи от длъжност онези министри, които очевидно не се справят със задълженията си.

И нека онези, които имат чувството на реформатори и виждат, че нищо не става и няма смисъл да стоят в парламента да си тръгнат, призова Иван Костов.

По думите му социалният министър Тотю Младенов е „този, който в момента катастрофира."

Костов подчерта, че ходът със смяната на здравния министър е бил ефективен, тъй като е "отнел част от температурата на вота на недоверие".

Друг неефективен министър, който трябва да си тръгне според Костов, е транспортният министър Александър Цветков. Малко хора знаят името му и това не е случайно, защото той не върши никаква работа. Виждате, дерайлират влакове и в една от най-слабите структури - БДЖ, не се предприемат никакви действия за подобряване на ситуацията, заяви лидерът на ДСБ.

Шефът на Митниците също е за уволнение, подчерта Иван Костов. Кой е Ваньо Танов,? Защото да ти изчезнат от складовете половин тон метали, това означава, че няма никакъв контрол, изтъкна още той.

Дянков обаче, според него, не трябва да бъде освобождаван, тъй като ако това стане, бюджетът трябва да бъде изтеглен моментално и страната неминуемо влиза в политическа криза.

Бойко Борисов трябва да покаже своята позиция в случая. Но не мислете, че и на него му е лесно - от една страна са застанали настръхнали работодатели и синдикати, а от друга - упадък на борсата, подчерта Костов.

По думите му премиерът има своите силни ходове и на базата на подкрепата в парламента променя политиките, така че да печели симпатиите не на Тристранната комисия, а именно на тези групи, и второ - той е човекът, който сменя министри.

По повод публикацията на Ройтерс за премиера Борисов Костов бе категоричен, че това е първата лястовица на обръщане на отношението на европейските медии към ГЕРБ.

Според него там всичко се вижда като на рентген. И после ще бъде внушено и на Брюксел, и на европейските правителства, което ще доведе до влошаване на отношенията ни с европейските страни.

Относно разговора между премиерите Борисов и Путин за „Белене" Костов заяви, че руският министър-председател е безогледен по отношение на възможността за това България да заплати исканата сума. Във време, в което страната посяга на пенсионните фондове, посяга на „Сребърния фонд", той да иска тези пари е безочие, подчерта Костов.

По думите му някой трябва да защити страната, а това може да го направи само правителството.