Критиките за корупцията на сегашното управление идват от Европейския съюз, докато лъжите за управлението на СДС никога не са подхващани от европейските институции.

Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Иван Костов в отговор на упреците, че Демократи за силна България не може да искат вот на недоверие, след като срещу управлението на СДС е имало критики за корупция.

Той посочи, че е озаглавил изказването си Тройната корупция - начин на управление".

Сега на България заради корупцията са наложени санкции, от които страната търпи реални щети, докато при управлението на ОДС срещу страната ни никога не са предприемани подобни мерки, подчерта Иван Костов.

Той заяви ,че през последните два управленски мандата партиите от тройната коалиция „заедно с президента Гоце Първанов овладяха трите власти" и не приемат върху тях да се упражнява контрол.

Според него пагубно за развитието на страната е усещането за безнаказаност, както и неспособността на премиера Станишев да различи случаите на конфликт на интереси.

Наред със спрените средства по европейската програма „Транспорт" заради корупционния фонд в пътния фонд, лидерът на ДСБ посочи, че на българските данъкоплатци се е наложило да възстановят на ЕС 15 млн. лева по САПАРД, след като е станало ясно че усвояването им е свързано с корупционни практики.

Иван Костов изтъкна, че се допускат скандални замени на имоти по Черноморието с неравностойни парцели от вътрешността на страната.

Тоx отбеляза и разпределението на бюджетния излишък за 2007 г. по схемата 8:5:3 между управляващите.

Лидерът на ДСБ изтъкна, че сочените от управляващите над 1 млрд. лева, усвоени от еврофондовете, са от предприсъединителните фондове, докато след приемането си в ЕС България не е получила никакви средства от структурните фондове.

Депутатът от БСП Младен Червеняков взе думата за реплика, като заяви, че подарява на Иван Костов книга, в която европейски сенатор говори за корупцията в неговото обкръжение.

Не вярвах, че ще вземете думата, при положение, че вашето правителство приватизира предприятия за 30 млрд. лева, като в бюджета влязоха само 1 млрд., обърна се Червеняков към Костов.

В отговор лидерът на ДСБ определи подобни книги като поръчкови и подчерта, че сегашните управляващи са имали на разположение 7 години, за да докажат в съда поне един случай на корупция, свързан с неговото правителство.

Той подчерта, че единствената причина това да не се направи е, че обвиненията в корупция срещу него са несъстоятелни.

Иван Костов изтъкна, че няма нито един случай сегашните управляващи да са сезирали прокуратурата за корупция и няма нито един осъден за корупция от високите нива на властjа.

"Седем години никой от стоящите вдясно няма отношение към управлението на страната, а вие не направихте нищо в последните пет години. и можете да погледнете, че индексът на корупция стои в стойността си 4,1 процента от 2002 година досега." - добави лидерът на ДСБ.

Вероятно визирайки изказването на Павел Шопов от Атака, Иван Костов заяви, че е склонен да се съгласи с Лютви Местан от ДПС, че опозицията не е особено силна.

Думата за реплика към бившия премиер взе и министър Петър Мутафчиев, който заяви по отношение на спирането на средствата за България по европейската програма „Транспорт", че на страната е наложена временна мярка, но тава не е санкция.

По думите му, „България не е ощетена с нито един лев".