Омбудсманът Диана Ковачева поиска от председателя на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова да бъде направена проверка за картел при предлагането на твърди горива за отопление - дърва за огрев, пелети и въглищата за битови нужди.

Тя настоява по компетентност КЗК да направи секторен анализ, с който да се проучи конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на твърди горива, както и на причините, довели до повишение цените на дребно. Поводът са постъпващите в институцията на омбудсмана множество жалби и сигнали от граждани заради ограничено предлагане на пазара и повсеместното увеличение на крайните цени на твърдите горива за физически лица у нас.

Тя подчертава, че ограниченото предлагане на твърди горива и екстремното увеличение на цените им с близо 70% спрямо миналата година, представляват проблем с голяма обществена значимост предвид данните, че около 40% от българските домакинства разчитат на твърди горива за отоплението на своите жилища през есенно-зимния сезон.

В препоръката до КЗК тя алармира, че граждани сигнализират за значително, масово и трайно поскъпване на дървата за огрев, на пелетите за отопление и на въглищата за битови нужди на територията на цялата страна, като според тях тези неблагоприятни процеси са започнали още в края на летния сезон през 2021 г. и ескалират в периода от м. октомври 2021 г. досега.

"Така например съобщават, че в условията на ограничено предлагане цената на дървата за огрев през м. юни 2022 г. е била около 110 лв. за пространствен кубичен метър (пр. куб. м), през м. юли 2022 г. - около 140 лв./пр. куб.м, през м. август 2022 г. - около 160 лв./пр. куб.м, а през м. септември 2022 г. - около 200 лв./пр. куб.м. Потребители посочват актуални цени на дървата за огрев през настоящия месец в диапазона 180-220 лв./пр. куб.м. Тази информация се потвърждава и от публично достъпни източници", пише омбудсманът.

Ковачева подчертава още, че граждани я информират и за увеличение на цените на пелетите за отопление - от 350-410 лв./тон (в зависимост от конкретния вид на пелетите) през лятото на 2021 г., до 650-900 лв./тон през есенно-зимния сезон 2021-2022 г. и до 850-1000 лв./тон през м. септември 2022 г. Омбудсманът посочва, че тези цени са непосилни за хората, които очакват активни действия от компетентните държавни институции срещу спекулативните поскъпвания в сектора.

За 3 дни горските са задържали 47,70 незаконни кубически метра дърва

За 3 дни горските са задържали 47,70 незаконни кубически метра дърва

В посочения период екипите в държавните са реализирали 2 077 инспекци

"Налага се мнението, че ограниченото предлагане и повишенията на цените не могат да се обяснят с обективни причини, тъй като дървата за огрев и дървесината за производство на дървесни пелети са от местен български добив. Нещо повече, според публични данни държавните горски и ловни стопанства са увеличили плановете си за добив на дърва за огрев за директна продажба на населението през 2022 г. с около 10% спрямо отчетените 926 хил. пр. куб.м за 2021 г.", допълва в препоръката си общественият защитник.

Ковачева подчертава още, че когато не са налице обективни фактори за трайното, значително и повсеместно поскъпване на твърдите горива, следва да се предположи, че то е вследствие антиконкурентно поведение на участниците на съответните пазари. Според нея, това противоречи на нормативното изискване за добросъвестна търговска практика и оказва влияние върху икономическото поведение на потребителите.

Радев увещава шефа на "Лукойл" за по-евтини горива

Радев увещава шефа на "Лукойл" за по-евтини горива

Донев и ръководството на компанията са единодушни, че е важно да се разгледат всички пазарни възможности за това