Депутатите гласуват, при корекция на сгрешена винетка, да се връщат и платените компенсаторни такси. Гласуването бе направено по предложение на омбудсмана Диана Ковачева. Тя ще участва днес в заседанието на Комисията по регионалната политика, благоустройството и местното самоуправление в парламента, където като първа точка в дневния ред е предвидено разглеждане на промените в Закона за пътищата.

Омбудсманът внесе в регионалната комисия законодателно предложение с конкретни текстове заедно с приложени мотиви и оценка на въздействие. Повод за изготвяне на това предложение са многобройните жалби на граждани, които поради грешка в изписването на регистрационния номер на автомобила при закупуване на е-винетки многократно са регистрирани като нарушители на Закона за движение по пътищата. Водачите на такива моторни превозни средства разбират за това случайно и с голямо закъснение, след наложени голям брой компенсаторни такси, едва когато са спирани от екипи на БГТОЛ.

Най-драстичният случай, огласен от Ковачева още през м. февруари 2022 г., бе за регистрирани 50 нарушения в рамките на три месеца на един човек, за които той разбира на пътя от екип на БГТОЛ, като сумата, която трябва да заплати е 3 500 лв.

Според нея тази практика е недопустима, защото случаите на сгрешени винетки се приравнят със случаите изобщо на липса на платена пътна такса, регистрират се нарушения и се налагат многократно компенсаторни такси, без съответните водачи на моторни превозни средства да се уведомяват своевременно за това.

Затова омбудсманът предлага да се извършва корекция при сгрешени до три символа, каквато е една от най-честите грешки при покупка на винетка с изписване на буква О вместо цифра 0.

"При номер например СВ1000АК, грешката СВОООАК е в три символа и се дължи на неволно действие, очевидно няма умисъл", допълва Ковачева. Тя предлага корекция и при неизписването на символ от регистрационния номер на автомобил, за каквито случаи е сезирана, което също се дължи на неволно действие.

За 3 месеца има около 1400 сгрешени винетки

За 3 месеца има около 1400 сгрешени винетки

С нови промени в Закона за пътищата ще усъвършенстват тол системата

Ковачева е категорична, че е необходим бърз и справедлив механизъм за възстановяване на недължимо платени суми за компенсаторни такси при корекция на сгрешени винетки. Тя предлага кратък срок за това - до 5 работни дни, като възстановяване на сумите може да се извърши или по банкова сметка, посочена в заявлението за корекция от собственика/ползвателя на превозното средство, а ако не е посочена - на каса. Омбудсманът допълва още, че спорните текстове в Закона за пътищата нарушават правата и интересите на гражданите и с предложените изменения ще се отстранят причините и условията за това.

Според нея е наложително въпросната законодателна промяна да засегне и заварените случаи. Ковачева предлага още уведомяването да става по електронна поща, тъй като при закупуване на е-винетка електронната поща е задължителен реквизит при попълване на данните. Настоява и да се обмисли възможността за уведомяване и чрез SMS, тъй като Агенция "Пътна инфраструктура" е администратор на лични данни.