Трима министри докладваха на депутатите за социално-икономическите мерки. Първа пред законотворците излезе социалният министър Деница Сачева.

7100 социални работници ще получат увеличение на заплатите. Пенсионерите ще получат по 50 лева за месеците август, септември, октомври. 318,3 милиона лева ще бъдат раздадени на пенсионерите. Над 37000 лица имат нужда от личен асистент. Гарантирани за заплащанията на личните асистенти.

С 33% се увеличава минималното обезщетение за безработица. Тази мярка ще струва 12 милиона лева. По 1000 лева ще получат медиците на първа линия. Сачева отчете резултатите по мярката 60/40.

Социалистът Георги Гьоков изрази съчувствие към социалния министър за водевилните сценки, които й организирал "онзи, който псува хамалски".

ГЕРБ предлагат да се изслушат трима министри, БСП настоява за премиера

ГЕРБ предлагат да се изслушат трима министри, БСП настоява за премиера

Георги Свиленски заподозря, че крият Борисов

В мерките ви няма перспектива, критикува червеният депутат. Знаем, че вашият план е да не подавате оставка, изтъкна Гьоков и попита дали властта има план за изход от кризата. Деница Сачева пък му върна с думите, че кабинетът работел, докато други хора били заети с театър.

Икономическият министър Лъчезар Борисов обеща рационални мерки за икономиката. Отчет на всеки две седмици как се разходват парите за възстановяване на икономиката и горещ телефон планира още икономическото ведомство. Цифрово ноу-хау за фирмите обеща новият министър.

Здравният министър Костадин Ангелов посочи, че 12,4 милиона лева са осигурени за медиците на първа линия. Средства има за служителите в РЗИ, НЦЗПБ и други институции. Никоя държава в света не била подготвена за кризата с коронавируса. Междуведомствена група между МЗ и МОН трябва да изготви указания как да започне учебната година при спазване на всички противоепидемични мерки.

По думите му вероятно предстои втора вълна на коронавирус у нас. 

Преди отчета на министрите думата взе Даниела Дариткова. Преодоляхме на първо място здравния натиск от коронавируса, похвали се тя. Кризата от разпространението на заболяването COVID-19 по никакъв начин не е свързана с настоящото управление, заяви Дариткова. Страната ни разбирала твърдо, своевременно и с адекватни мерки.