Основният въпрос след изборите е как ще се направи правителство, как ще се състави мнозинство и кой ще управлява България. Това заяви социологът Първан Симеонов пред БНТ.

По думите му, ако не се обсъди какво избирателят е казал, отсъствайки от изборите, се очаква политическата криза да се задълбочи. Мълчаливото мнозинство казва, че хората са уморени, тъй като няма нов политически играч, който да ги увлече, а другото е, че политическият стил не се харесва на обществото, коментира Симеонов.

Според него "Величие" се обръща към хората с конспиративно мислене. Това е мрежова формация, която работи на бизнес принцип последователно. "Величие" има планове да расте с активни политически хора, но това, от което трябва да се пазят е да не се превърнат в банка за кадри, посочи Първан Симеонов.

Боряна Димитрова добави, че най-голямата изненада от изборите са партия "Величие". По отношение на другите партии няма големи изненади според предварителните проучвания - победители са ГЕРБ-СДС, следвани от ДПС, ПП-ДБ и "Възраждане". Димитрова обаче е разочарована от ниската избирателна активност, при положение, че в България е имало съчетание на национални и европейски избори. Абсолютно всички партии, включително и победителите, губят подкрепа от избирателите. ГЕРБ-СДС губят около 100 000 гласа, а ПП-ДБ губят около 300 000 гласа, отчете Боряна Димитрова. Дори ДПС в условия на ниска избирателна активност, се представя високо, като ИТН увеличава своята подкрепа.

"Партиите ще стъпят в политическия процес в парламента в условие, на което са загубили избиратели", коментира социологът. Битката в центъра на терена в доскорошните коалиционни партньори измести битката от центъра за периферията. Ако големите партии не задържат доверие, тогава политическата система ще претърпи сериозни трансформации, очаква Боряна Димитрова.

Тя предупреди, че тревожното е, че все повече радикални партии пробиват в парламента.

Битка за №2 до последен глас и „велика“ изненада на изборите на 9 юни
на живо

Битка за №2 до последен глас и „велика“ изненада на изборите на 9 юни

"Величие" твърдо влиза в НС при вече почти 100% обработени резултати от секционните протоколи към 20 часа