Надявам се до две-три седмици новият закон за отбраната да бъде обсъден от гражданите.

Това заяви в Перник военният министър Николай Цонев.

Той посочи, че проектозаконът е качен на сайта на Министерството на отбраната вече от две седмици, а министерството има намерение да организира и кръгла маса за неговото обсъждане.

Министърът подчерта, че с доверие и признателност ще приеме всички препоръки, които ще бъдат направени към закона.

По думите му проектът е изготвен от колектив от представители на Генералния щаб, Министерството на отбраната и външни консултанти. Проектът е приет и от Съвета по отбрана, в който е участвал и секретарят по отбраната на президента, припомни Цонев.

По мнението на военния министър е необходимо да се извърши промяна в администрацията на Генералния щаб, защото той няма вече да решава стратегически въпроси.

Според Цонев той трябва да съществува като щаб на отбраната и да реализира стратегическите решения, взети от Военния комитет на НАТО и Съвета на министрите на отбраната в НАТО. Цонев съобщи още, че вече има оттеглени рапорти за напускане от военнослужещи, което според него се дължи на новите постановки в проектозакона.

Припомняме, президентът Георги Първанов посочи несъгласието си с редица постановки в проектозакона за отбраната и каза, че ако не бъде взето под внимание мнението му, ще наложи вето.