"В България се смята, че избирателите са пълни идиоти и те няма да гласуват, ако някой не им плати. Това не е така. Няма система, която да организира масово купуване на гласове. Не повече от 100 000 гласа могат да бъдат купени на едни избори".

Това заяви пред БНР икономистът Красен Станчев в анализ за купуването на гласове и за възможността пътят на парите да докаже престъплението.

В България е забранено купуването на гласове на дребно, но не и на едро, обясни той. 

Проверяват сигнали за предизборна агитация в Севлиево и Трявна

Проверяват сигнали за предизборна агитация в Севлиево и Трявна

Групи хора обикаляли по домовете и приканвали да се гласува в полза на един от кандидатите

"Когато започнете да следите купуването на дребно чрез финансови институции, ще накарате хората или да отидат в сегмента на купуване в натура, или да изместят купуването в някаква друга форма, по-далече от изборите".

Красен Станчев подчерта, че чисто технически е възможно да се направи проследяване на движението на суми. Не е реалистично да отпадне всякаква банкова тайна за определен период или изобщо да няма. 

Младен Маринов: Има и несериозни сигнали за купуване на гласове

Младен Маринов: Има и несериозни сигнали за купуване на гласове

Конвоират в София арестуваните в Несебър

"Ако има наблюдение, трябва да има процес с искане на прокуратура и с решение на съд, това натоварва други органи на правораздаване. Ако това се случи, то ще се намери начин да се заплаща в натура на избиратели. Когато имаме проследяване на банкови сметки, парите могат да се теглят на малки суми и отново няма как да се докаже, че има нарушение".

Според икономиста има изход от ситуацията с купуването на гласове. Той препоръчва да се съобрази каква е основата на участието на политическите партии и тяхното съревнование на изборите.

"Във финансов план основата е, че когато кандидатствате за кмет, означава, че кандидатствате за разпределяне на пари в рамките на бюджета на общината. А когато кандидатствате на парламентарни избори, кандидатствате за правото да контролирате и събирането, и харченето на пари на данъкоплатците. И в двата случая единственото основание, на което можете да бъдете избран да събирате пари, е обещанието, че вие ще давате пари".