Не е възможно директорите на театри да не са знаели за фиктивните назначения, с които се източват средства от бюджета на самите културни институти. Това заяви Кръстьо Кръстев, министър на културата в правителството на Николай Денков, в студиото на БНТ. Той коментира скандала с разкритите схеми в управлението на българските театри, след като настоящият министър на културата Найден Тодоров заяви, че първите проверки по такива сигнали са станали именно по време на неговия предшественик.

Самият Кръстев потвърди, че по време на неговото управление също са били установявани подобни нарушения, но подчерта, че в Министерството на културата непрекъснато постъпват сигнали за нередности. "Има си закон, има си ред, и се направиха проверки", каза той, като допълни, че подобни случаи на нарушения не са изключение в никоя система.

Според него директорите на театри не бива да оправдават грешките си с незнание за това кой е назначен в техните институции. Той изрази разбиране, че условията на работа в театрите често са стресиращи, а липсата на достатъчно средства допълнително утежнява ситуацията. "Хората работят като змейове, и въпреки това се хвърлят негативни обвинения върху тях", добави Кръстев противопоставяйки се на кампанията, която нарече "малоумие" и която хвърля петно върху цялата сфера на културата.

Кръстев изрази недоумение как някой би могъл да си помисли, че подобна схема може да премине незабелязано.

Според него, механизмите за контрол са ясни, а нарушенията лесно могат да бъдат открити. Кръстев бе обаче и категоричен, че не бива всички проблеми да се прехвърлят върху министъра, тъй като административните пропуски могат да бъдат резултат както на невежество, така и на немарливост.

Той смята, че основният проблем няма да разреши, ако се ограничат правата на директорите, а трябва да се осъществява ефективен контрол върху тяхната дейност.

Найден Тодоров търси човека в МК, натиснал копчето на схемата в театрите

Найден Тодоров търси човека в МК, натиснал копчето на схемата в театрите

Двама души са замесени в аферата, но се търси причината

Един от ключовите проблеми в сферата, които Кръстев посочи, е хроничният недостиг на хора в театрите. Кръстев призова колегите си от театралната общност да се смирят и да положат усилия за възстановяване на доверието помежду си и към Министерството на културата. "Това, че има бъгове в системата, е ясно" каза той, но също така подчерта, че е необходимо да се запази оптимизмът и всеки, който е нарушил правилата, да понесе своята отговорност.

С 10 стъпки министърът на културата пресича схемите за източване на бюджета

С 10 стъпки министърът на културата пресича схемите за източване на бюджета

Той настоява за законови корекции