Формула 5+2 за предстоящите парламентарни избори - пет сигурни формации в следващото Народно събрание и две с реални шансове за представителство.

ГЕРБ задържа преднината си от малко под 3% пред основния си опонент БСП. Партията на Трифонов е спряла ръста на подкрепата си.

Това показват данните от последно проучване на "Тренд".

Два месеца и половина преди редовните парламентарни избори, структурата на електоралните нагласи сред гласуващите няма съществена промяна.

Дистанцията между първите две партии се запазва, но все пак остава крехка. Партията на Трифонов "Има такъв народ" е спряла ръста на подкрепа, който регистрира през миналата година и се установява на нива, които засега я поставят на трето място.

Пет формации са сигурни участници в следващото Народно събрание - ГЕРБ (27.6%), БСП (24.9%), "Има такъв народ" (11.8%), ДПС (10.3%) и Демократична България (6%). Две формации имат реални шансове за представителство - Изправи се БГ с 4.1% и Обединени патриоти (ВМРО-НФСБ) с 4% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите редовни парламентарни избори.

Според проучването Народното събрание и правителството завършват своя мандат с ниски нива на подкрепа за своята работа, но не се забелязва негативна тенденция в последните месеци. Положителната оценка за работата на парламента през януари е 17%, докато отрицателната е 71%.

Данните показват, че правителството не е успяло да възстанови стойностите на подкрепа отпреди летните протести. Втората вълна на Ковид-19 стабилизира негативния тренд и в последните два месеца 23% дават положителна оценка на работата на правителството, а 64% отрицателна. 

Президентът продължава да стои на сравнително високи нива от 47% положителна оценка за своята работа и 35% отрицателна през януари.