Президентът на Украйна Петро Порошенко прие в Киев българския си колега Росен Плевнелиев.

Това съобщават украински и руски медии, цитирайки прессекретаря на Порошенко – Святослав Цеголко, който постна информацията в Twitter.

В началото на разговора украинският президент е благодарил на Плевнелиев за българската подкрепа за продължаване санкциите срещу Русия. От своя страна българският президент е подчертал, че във всяка своя реч казва, че Крим е Украйна и Украйна е Европа.

Росен Плевнелиев е заявил още, цитиран от Цеголко, че България настоява за незабавно освобождаване на украинския пилот Надежда Савченко - осъдена преди дни в Русия на 22 години затвор за убийството на руски журналисти, както и на други украинци, осъдени в Русия.

Ние не можем да толерираме агресивното поведение на Русия и сме в защита на независимостта и суверенитета на Украйна. Ще се борим за това, е заявил още българският държавен глава.

Плевнелиев е отбелязал древните корени на приятелството между българския и украинския народ и общата история, която ни обединява.

Двамата са коментирали още ускоряване на въвеждането на безвизов режим в ЕС за украинските граждани, което щяло да засили бизнес отношенията и туристическия поток.

Украйна удостои Росен Плевнелиев с наградата „Личност на годината 2015” за неговата обществена и политическа дейност в европейски и международен план, както и за приноса му за укрепване на отношенията на Украйна с международната общност.

Отличието, което се присъжда от от Висш академичен съвет, беше връчено на тържествена церемония. Негови носители в предходните години са  папа Йоан Павел II, президентът на Латвия Далия Грибаускайте, президентът на Полша Александър Квашневски (1995-2005 г.), президентът на Литва Валдас Адамкус (1998-2003 г.), Върховният представител за Общата външна политика и политиката за сигурност на ЕС Хавиер Солана (1999-2009).