Украинският военен пилот Надежда Савченко ще излежи присъдата си от 22 години затвор заради убийството на двама руски журналисти. Това обявиха от Кремъл, въпреки натиска от страна на украинските власти за размяна на затворници.

Положението със Савченко е изключително просто и разбираемо. Савченко е осъдена... Тя ще излежи присъдата си”, изтъкна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в телевизионно интервю, съобщава „Франс прес”.

Съд в южния град Ростов на Дон постанови, че Савченко е виновна, че е участвала в обстрела през 2014 г. срещу двама руски телевизионни репортери в Източна Украйна и я осъди на 22 години затвор.  

Нейният случай предизвика остри критики от страна на Европейския съюз и Вашингтон, които призоваха за нейното освобождаване. Савченко отрича да има каквато и да било вина, като проведе няколко гладни стачки по време на съдебния процес срещу себе си.

Песков е отрекъл да е взимано решение за нейното освобождаване или размяна, въпреки че украинският президент Петро Порошенко изрази готовност да бъде разменена за руски военни, задържани от украинските власти.

Само държавният глава може да вземе някакво друго решение. Засега няма подобно решение”, отбелязал още Песков.

Той заклеймил "русофобската истерия” на Запад заради случая със Савченко, подчертавайки, че „много по-лесно е подобни проблеми да се решават, без да се приказва излишно”.

Песков признал, че американският държавен секретар Джон Кери и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер са повдигнали темата за Савченко по време на посещенията си в Москва по-рано през седмицата, но омаловажи коментарите им.

Кери не дойде да окаже натиск на Путин заради Савченко”, разкрил Песков.