Криптирани бюлетини ще защитят електронния вот. Това обещаха експерти на дискусия за електронното дистанционно гласуване, организирана в Народното събрание от реформаторите Петър Славов и Мартин Димитров.

Божидар Божинов, експерт по електронни комуникации, обясни възможностите за въвеждане на електронно гласуване и у нас, като гарантира сигурност и срещу криптографите на ФБР.

Вариант е електронният вот да е с отворен публично достъпен изходен код.
Ще се извършва непрекъснат одит върху системата за електронно гласуване.

В Естония, по думите на Божинов, се използва метода на „двойния плик” за тайна на вота. При него никой не може да свърже избирателя и гласа му.

Друг популярен метод използва електронния идентификатор, закон за който законотворците ни приеха. Идентификацията може да става със смарткарта и с парола. Според Божидар Божинов обаче това не е много сигурно, тъй като повече от един човек може да има паролата.

Със смарткарта било по-сигурно дори от плащането по Интернет. Експертът е на мнение, че никой не може да промени изборния резултат, без това да остави следа.

Паник ПИН ще ни пази от натиск за електронен вот. Цялата комуникация ще е криптирана. За сигурността на крипта Божинов посочи проблемите, които ФБР имат с IPhone за декриптиране на данните.

Освен това сървър ще идентифицира множество гласувания от един IP адрес. Няма да могат да се подменят резултатите централно, обещава Божинов.
Той е категоричен: „Няма 100% сигурна система, но има на 99,9% сигурни системи”. Изборната сигурност е национална сигурност, категоричен е той.

Електронното гласуване е много по-сигурно, категоричен е и Мартин Димитров. С въвеждането му щяло да се сложи край на чувалите с бюлетини. По-трудно щял да се променя резултатът от гласуването. Щял да се намали и манипулираният вот.

Петър Славов пък коментира, че електронният вот сам по себе си не е противоконституционен. Веднъж вече КС се произнесе по темата за него. Според реформатора виновен за критиките на конституционните съдии тогава е кодексът „Фидосова”, който не дал достатъчно гаранции за сигурността на електронното гласуване. Затова сега законотворците трябвало така да напишат текстовете, че да убедят конституционалистите в сигурността на системата, за да не падне отново електронното гласуване в КС.