Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева е сред 130-те участници в редовната годишна среща на клуба “Билдерберг”, която се открива днес.

Това става ясно от сайта на обвитата в тайнственост група, която буди и е будила въображението на конспиративните теоретици.  

Георгиева обаче не представлява България, а участва от името на международна институция, за разлика от повечето останали участници, представляващи страните си. 

64-тото поред събиране на клуба „Билдерберг” ще е в източногерманския град Дрезден. Сред основните теми за разискване са посочени киберсигурността, ситуацията в Европа, включително и мигрантската криза, обстановката в Китай и др.

Първият и досега единствен българин, участвал в дискусиите на елитния клуб на лидери от целия свят, беше Николай Камов - през 1999 г., когато беше депутат, припомня БНР. 

Доскоро заседанията на кръга "Билдерберг" се пазеха в тайна. Конспиративни теории разказват, че участниците се опитват да диктуват световния ред и политика. Името на групата идва от името на хотела в холандско градче, където било първото събиране.

Сред тазгодишните участници личат имената на шефката на МВФ Кристин Лагард, премиера на Холандия Марк Рюте, холандския крал, германския финансов министър Волфганг Шойбле, германския военен министър Урсула фон дер Лайен, белгийския премиер Шарл Мишел, бившия американски държавен секретар Хенри Кисинджър и др.