Не може да се твърди, че в българските закони за адвокатурата има дискриминационни текстове.

Това е мнението на депутата от ДПС и член на правната комисия в парламента Четин Казак.

По думите му българският закон е един от най-добре съставените и отговаря на съвременните изисквания, поради което и в момента на приемането си не е бил критикуван.

Припомняме, вчера ЕК откри наказателна процедура срещу България, за това, че не допуска адвокати от останалите страни членки да упражняват професията си на нейна територия.

По този повод до българските власти е изпратено първо писмено предупреждение и от тях се изисква да изяснят пред ЕК какви са изискванията за придобиване на адвокатска квалификация у нас, защо адвокатите от останалите държави членки на ЕС не могат да се ползват със същите права като българските и защо европейските адвокатски компании не могат да се установяват и да развиват дейност в България.

Според Казак проблемът, предизвикал критиките на ЕК по повод на недопускането на чуждестранни адвокати да работят у нас, идва от друго място.

И това са „някои крупни, западноевропейски кантори, поискаха да стъпят у нас, но със заобикаляне на закона за адвокатурата, а не чрез позволените и легални способи - като собствени кантори или адвокатски дружества."

Четин Казак посочи, че тези кантори са искали да регистрират у нас обикновени търговски дружества, чрез които да оперират.
"Именно това неспазване на българския закон, доведе до това, че наши родни български адвокатски кантори обжалваха това тяхно поведение и се получи решение за Защита на конкуренцията", обясни още той.

Според депутата от ДПС няма нужда от промяна на закона.
Той все пак призна, че трябва да се направи преглед на разпоредбите към закона и да се прецени дали да се прави опит да се убеждава ЕК, че няма нарушение на европейското законодателство или в противен случай да се изпълнят европейските препоръки.