Националният оперативен щаб към МС, който пое кризата с украинските бежанци вследствие на войната, съобщи, че се събира информация за нуждаещите се и как да бъдат подкрепени и сред тях няма желаещи да започнат работа.

Това стана ясно по време на заседанието на Комисията по правата на човека в парламента, където на изслушване днес бяха поканени всички представители на институции, заети с украинската криза.

От отчета на Щаба стана ясно, че в момента тече анкета сред бежанците в какви групи да бъдат разпределени според нуждите им.

По програма "Солидарност" средствата стоят, но желаещи да започнат работа няма. Установено е, че голяма част са майки с деца и децата трябва да се настанят в градини, за да отидат майките на работа. За училищата зам.-министър в МОН Мария Гайдарова уточни, че тече обучение на български език и интеграция в училищата.

Константин Ботев, държавен експерт в дирекция "Туристическа политика" към Министерство на туризма, отчете, че МТ не отговаря за кризата, а само администрира програмата за изплащане на нощувки в хотелите и изплаща средствата.

193 млн.лв. в 11 плащания са направени през целия период от началото на кризата, като на сайта на министерството има списък с всички хотели, настанявали украинци. 133 млн. лв. от тях са по оперативни европейски програми (като ОПИК, ОПДУ, ОПОС), а за останалите 50 млн. лева - не стана ясно, нито пък на въпрос в комисията.

Почти изцяло са изплатени средствата на хотели по първата програма, продължава изплащане по втората. Заради технически причини има забявне на плащанията - грешка на дати, въвеждане на данни, попълване на зявления, преждевременно напуснали граждани, раждане и други. Все още не е наложена забрана за изхранване на бежанците.

Калина Константинова (ПП), бивш министър, работещ в програмата, критикува, че това са слаби действия, сравнявайки, че тя е провела 9 срещи, а сега предстои едва втора среща на властите с украинските представителства. "Самотек по украинската криза и вълната украински бежанци", определи тя.

Местим украинските бежанци от хотелите в държавни бази

Местим украинските бежанци от хотелите в държавни бази

До този момент са изплатени 523 млн.лв., 200 млн.лв. от тях са за сметка на бюджета

Комисията по правата на човека в парламента отложи гласуването на удължаване на Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила. Проектът е внесен от Надежда Йорданова и народни представители. Гласуването бе отложено за следващата седмица заради продължил дълъг дебат и липса на кворум.

Програмата е приета от Министерски съвет.

По време на обсъждането от депутати, неправителствени организации, експерти от ангажираните институции и от Агенция за бежанците посочиха, че програмата трябва да бъде удължена, тъй като има уязвими групи, които не могат да бъдат оставени през зимния сезон.

Изпъкна становището на Български хелзинкски комитет, което критикува и нарече провал работата на служебния кабинет кризата с украинските бежанци.

Илиана Савова изрази мнение, че "програмата не цели да ги приюти, а да ги изгони".

Нейните критики бяха към Разпределителния център в Елхово, за който БХК и други НПО са категорични, че не може да продължи да действа като такъв, тъй като няма нужните условия.

Савова предложи той да се премести в Дуранкулак, където в момента е основният поток от влизащи. А сега влизащите били мъже между 16 и 50 г.

Другите критики бяха за това влизащите да отиват към определено място с времеви период с изхранване. Предвидените по програмата сега средства за изхранване - 15 лв. на ден, да отпадат след определен период, тъй като трябва да се предвидят средства за отопление. Да се въведе диференциран подход, да се предвиди перо за транспорт за общините за бежанците, настанени в планински райони, да се предвидят средства за транспорт от Центъра към мястото за настаняване и други.

Калина Константинова (ПП) поиска да бъде извикан служебният министър на МВР Иван Демерджиев следващата седмица по време на заседание на Комисията, за да представи становището на Националния щаб. Тя се обърна към БХК, обяснявайки, че "е стояла до среднощ" като вицепремиер, ангажиран с кризата, да изпълнява исканията на НПО за стотици преправяния на програмата, подобни на "не да има храна, а каква храна да има, не да има място, а какви сантиметри...".