Служебното правителство реши да премести украинските бежанци от хотелите в държавните бази за целия зимен период. Новината съобщи на брифинг в Министерски съвет министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. От всички европейски страни само България, Кипър и Ирландия все още поддържат закрилата за неопределен период от време, уточни причината той.

Все пак кабинетът иска да е сигурен, че при зимни условия украинските бежанци ще имат закрила.

Министърът на туризма Илин Димитров обясни, че дотук са изплатени 523 млн.лв., 200 млн.лв. от тях са за сметка на бюджета, останалите от преструктуриране на фондове.

Хотелиерите искат вече по 50 лв. на ден за украински бежанец

Хотелиерите искат вече по 50 лв. на ден за украински бежанец

И 9% ДДС върху всички услуги, включително ски уроци

На хотелиерите ще бъде изплатено всичко, като от тях се изисква да изпратят индивидуална жалба до Министерство на туризма в срок до 15 дни, в които трябва да се заявят разликите. На всяка от жалбите правителството ще отговори индивидуално какви средства са платени или защо не са платени, като се поддържат четири причини за плащанията, декларациите за изхранване ще се решат софтуерно.

От служебния кабинет уверяват, че украинските граждани ще имат закрила за целия зимен период, но призовават Народното събрание да вземе трайно решение.

Близо 55 000 са украинските бежанци в България

Близо 55 000 са украинските бежанци в България

За седмица техният брой се е увеличил с 1 800