Ако бъде приет одобреният от МС законопроект на Министерството на правосъдието за противодействие на корупцията при лица, заемащи висши длъжности, ще бъде създаден нов орган - комисия с разследващи правомощия. Темата за целта на закона и законодателните промени коментира служебният министър на правосъдието Крум Зарков пред Нова телевизия.

"С този закон целим да решим този въпрос за разследванията, а те са трудни, защото корупционните престъпления се разследват и доказват трудно, още по-трудни стават, когато в тях е замесено висше длъжностно лице - човек с власт. Затова и законът на ПП, и законът на Министерство на правосъдието и на МС залагат на концепция за независима от останалите органи разследваща агенция, която да разследва корупционни престъпления и престъпления по високите етажи на властта", заяви Зарков.

Той обяви, че новата комисия ще използва специални разузнавателни средства. Крум разграничи Зарков разграничи тази комисия от КПКОНПИ. "И към момента КПКОНПИ има много широки правомощия от оперативен характер. Въпросът е, че няма разследващи функции. Затова ние решихме да има орган с ясни компетенции и правомощия и резултат от работата му. Защото когато събирате информация, но не може да я ползвате в наказателното производство, се поставя въпроса защо я събирате", посочи Зарков.

Зарков поиска воля от НС за 10 закона за съдебна реформа

Зарков поиска воля от НС за 10 закона за съдебна реформа

Ако през ноември се започне гласуването на законите в добър ритъм, около Коледа много от тях трябва да бъдат приети

Новата комисия ще бъде съставена от петима души, избрани от парламента, президента и върховните съдилища, като всеки от тях ще председателства органа за срок от една година. "Накрая трябва да тежи думата на съда. Затова и в двата законопроекта - на ПП и на Министерство на правосъдието, е залегнала възможността евентуален отказ на прокуратурата да продължи работа да бъде обжалван пред съда", отбеляза той.

По думите на Крум Зарков обаче новият орган няма да разследва главният прокурор. "Това е обект на друг законопроект. Няма да са тези хора. Ако законопроектът бъде приет, ще бъде избран съдия, който да води това разследване", обясни той.

"За мен е важно този закон да бъде приет. Всички думи биха имали значение, включително и тези на ГЕРБ, ако с техните гласове бъде приет качествен закон. И да бъде публикуван в Държавен вестник", подчерта служебният правосъден министър.