Изборът на нов директор Националната следствена служба (НСлС) е важен и не трябва да бъде оставен в ръцете на политици и кадровици. Следователите на НСлС да изразят становище кой е най-подходящ да оглави службата им за следващите 5 години. Затова настоя служебният правосъден министър Крум Зарков на брифинг пред журналисти. В следващите две седмици, следователите да заявят своето становище по въпроса, настоя Зарков.

Той обясни, че главният прокурор Иван Гешев и двама от членовете на прокурорската колегия на ВСС са обявили правото си на номинация, а министърът на правосъдието също има това право. Ценейки обаче високо професионализма на следователите, Зарков иска да чуе гласа на следователите от следствената служба преди да направи своята номинация. Зарков не би се поколебал да внесе кандидатурата на следователите. Те имат право да свикат общо събрание, на което да обсъдят и дебатират възможни кандидатури за нов директор на НСлС. 

Няма въпроси около провеждането на изборите в затворите

Няма въпроси около провеждането на изборите в затворите

В това увери служебният правосъден министър Крум Зарков

Припомняме, петгодишният мандат на настоящия директор - Борислав Сарафов, който е и заместник-главен прокурор по разследването, изтича на 18 декември 2022 година. Малко преди това от прокуратурата съобщиха, че главният прокурор и двама членове на ВСС от прокурорската колегия предлагат Сарафов за втори мандат.

Според Правилата за избор на директор на Националната следствена служба, мотивирани предложения за кандидатури могат да се правят от не по-малко от трима от членовете на Прокурорската колегия на ВСС, както и от главния прокурор или от министъра на правосъдието в двете поредни заседания.