Взаимодействието с българските общности зад граница и възстановяването на целенасочената политика по разпространение на българската култура и език по света. Това ще са основните приоритети на вицепрезидента Илияна Йотова, каза тя в интервю пред националната телевизия.

Като най-сериозен свой успех в ролята на вицепрезидент през последните пет години Йотова открои именно работата по проблемите на сънародниците ни в чужбина. "Имам много сериозен екип. В момента имаме редовно отношение с българи от цял свят - над 135 такива общности".

И очерта основната си цел: "Това, което се надявам да направим през новия мандат, надявам се да има повече чуваемост и в изпълнителната власт, е Българският културен институт - това, което повтарях 5 години. Но за съжаление културата не беше приоритет на бившите управляващи".

"България има още много какво да си връща като влияние, защото ние още не сме на точка нула. Изгубихме много от меката дипломация - културата, българистиката, ректоратите по българистика, които имахме в много международни университети", добави тя, като подчерта, че тези й идеи срещали огромна подкрепа от диаспората ни в чужбина.

Петков се надява на градивна критика от страна на президента Радев

Петков се надява на градивна критика от страна на президента Радев

Той не отговори на въпрос на News.bg дали според него е имало фашизъм у нас

Що се касае до идеята за създаването на Български културен институт, призна Йотова, е имало добра воля за подкрепа и от много представители на бившите управляващи от ГЕРБ. "Но те всички идваха и казваха - докато Борисов не каже, това няма как да се случи. Очевидно г-н Борисов не се интересуваше от това как България се представя навън. Интересували са го други неща, за които сега се говори достатъчно", остра бе тя.

И добави - разграждането на модела ГЕРБ щял да дойде от само себе си, а не толкова ще е плод на нарочна политика. "Тогава, когато от страна на сегашната управляваща коалиция се намерят силните решения, за да се помогне на българските граждани, тъй като в момента е много трудно, моделът ще се разгради сам по себе си."

Йотова коментира и спекулациите в общественото пространство за създал се конфликт межу президента Радев и премиера Петков. "Щом така са се разделили мненията, очевидно сме си на мястото, президентската институция може да се включи във всеки един дебат."

Румен Радев: В България е налице антимафиотски консенсус

Румен Радев: В България е налице антимафиотски консенсус

Демокрацията е несъвместима с обществената апатия, подчерта президентът

Вицепрезидентът коментира и настоящата управленска формула на четворна коалиция и по-конкретно ролята на БСП, чиито дългогодишен член тя беше в нея. "Добре е, че БСП влезе в управлението, защото в такива кризисни моменти има нужда от лява политика."

"Такъв тип сериал не ми е интересен", лаконична бе в коментара си за взаимоотношенята между Румен Радев и Корнелия Нинова. "Самият факт, че получихме толкова голяма подкрепа от социалистите за мен е достатъчен."

И завърши със съвет - новата власт се нуждаела от "малко по-голяма подреденост" в посланията и действията. "Някакъв министър решава да си предложи някакъв закон - не разбираме управленската логика на цялата коалиция, когато един министър предложи закон, той го прави ей така - сам за себе си. Това е може би, защото са различни, защото са от скоро. Те ще имат 100 дни, но не и 100 шанса. Ако ли не, то тази коалиция много бързо ще се разбие. Но не вярвам, че това желаят партиите."