Властта се надява на градивна критика от страна на президента Румен Радев, защото именно това води до оптимални резултати. Това коментира в кулоарите на Народното събрание минути след клетвата на Радев и Йотова министър-председателят Кирил Петков.

"Всички ние, в това число и президента, сме от отбора на България. Много бих се радвал президентът да продължи да бъде критичен към изпълнителната власт. Това е силата да имаме корекция. Всеки един от нас може да прави грешки и всеки един от нас може да получава допълнителни съвети - както ние към него, така и той към нас. Това е разделението на властите. Затова бих се радвал той да е критичен към нашите политики и действия, но да имаме взаимовръзка - когато излизаме навън да говорим един език. Защото сме малка страна и не трябва да има разделение. Като нация навън трябва да сме с един глас", каза Петков.

Румен Радев: В България е налице антимафиотски консенсус

Румен Радев: В България е налице антимафиотски консенсус

Демокрацията е несъвместима с обществената апатия, подчерта президентът

Правителството се припознава и във всяка една от целите и приоритетите, изразени от държавния глава от парламентарната трибуна.

"Това са приоритети за всички ни - да върнем правовата държава, да изчистим корупцията, мафията да няма контрол върху държавата, да вкараме фокус върху иновациите, да имаме лидерска позиция в международен план. С всички тези неща, които каза президента, сме съгласни", добави Петков.

Петков коментира лаконично и демонстративното излизане на парламентарната група на ГЕРБ от пленарната зала по време на речта на президента. "Липса на парламентарна култура."

Пендаровски: Петков няма право да иска включване на българите в Конституцията на РСМ

Пендаровски: Петков няма право да иска включване на българите в Конституцията на РСМ

Искането на България било намеса във вътрешните работи на Северна Македония

Остава на дневен ред и силното желание за конституционни промени, каквито иска в това число и президентът. И най-вече - в сферата на съдебната власт.

"Всички ние знаем, че има нужда от конституционни промени. Например ролята на главния прокурор. Вярвам, че в България не трябва да има човек, над когото е само Господ", коментира премиерът.

И увери - целта не била новата власт просто да сложи свой хора на върха на съдебната власт. "България трябва да е базирана на институции, а не да зависи от отделни хора.

Петков коментира и темата с КПКОНПИ, чиито председател Сотир Цацаров подаде официално оставка. Още не били обсъждани конкретни имена, но следващия шеф на звеното щял да бъде с много добра репутация и експертиза. Такива щели да бъдат и новите членове на КЕВР, добави той, но не влезе в конкретика относно обсъжданите личности.

Министър-председателят изрази силно задоволство относно резултатите от визитата си в Северна Македония и по-конкретно - официалният отказ на Скопие от териториални претенции срещу страната ни. Не влезе в конкретика обаче по отношение на изказването си от вторник, което бе разтълкувано като признание, че в България е имало фашистки режим.

"Историческата комисия ще обсъди и част от историята, в която е имало фашистки решим в цяла Европа и как това е повлияло на територията на днешната Република Северна Македония. Това е работа на историческата комисия. Но много по-важно е това, че направихме въздушна връзка между София и Скопие...", уклончив бе Петков, не отговаряйки на въпрос на News.bg дали според него е имало фашизъм у нас по време на Втората световна война.