Доста критичен доклад от Европейската комисия в края на месеца очаква вицепремиерът Меглена Кунева. Пред БНР тя обясни, че очаква докладът да е критичен както по отношение на борба с корупцията, така и за реформата в съдебната система.

Докладът се очаква на 27 януари. Той се е координира от правосъдната министърка Екатерина Захариева.

Кунева припомня, че в предишния доклад е казано, че не сме стигнали до ниво промяна на Конституцията. В него се отбелязвало, че страната ни е могла да направи доста други неща, но не ги е направила. Меглена Кунева изрази съжаление, че тази констатация ще намери потвърждение и в новия доклад. Затова тя е категорична, че трябва да се мине към действие.

Междинният доклад на Еврокомисията излезе през лятото.

Лидерът на Движение „България на гражданите” Меглена Кунева не пожела да коментира оттеглянето на ДСБ от властта и Реформаторския блок, както и позицията на Радан Кънев. По думите на Кунева, политиката не е въпрос на клюки и на лични отношения.

Тя е категорична, че блокът е получавал политическа подкрепа от нея и от партията й във всеки един момент, в който е имал нужда. Тя определи като политическа иновация ситуацията, при която хем си във властта, хем си в опозиция и посочи, че ако това се развие още малко, може да се направи нещо като почасова опозиция. Кунева заключи, че така много трудно се работи.