Първият български еврокомисар и настоящ политически съветник на еврокомисаря по транспорта Меглена Кунева заяви в ефира на БНР, че кандидатстването в Шенген е процес, в който страната ни ще има успехи и не бива да драматизираме след отлагането на приемането ни.

„Разбира се, това е сериозен сигнал. Разочарована съм, но това е трудност, която се надявам, че е временна и която може да се преодолее", заяви Кунева. Според нея, Шенген е важен за хората, а не просто като оценка единствено и само за правителството. "Шенген е политическа, поведенческа култура, това не е само техническа част. Ние ставаме все по-интегрирани и това е целта ни.

Трудно влязохме във ветеринарното шенгенско пространство, но това се случи, това е култура, същата култура, която ни кара да си слагаме коланите, когато се движим по пътищата", заяви Кунева.

По думите й нашата страна е поставила на политическо ниво въпроса за Шенген прекалено рано. „Започна политическо лобиране, което настрои партньорите ни доста подозрително. Ако бяхме оставили нещата по-дълго време на техническо ниво, нямаше да се стигне сега до толкова изострени обвинения", категорична бе Кунева. Според нея присъединяването на България към шенгенското пространство ще бъде затруднено, заради обвързването на механизма с доклада за правосъдието и вътрешния ред.

Според нея е нужно много добро обучение и вътрешна интеграция на обществото, съчетани със сдържаност, но и увереност. "Чувството, че искаме нещо, което не ни се полага, по-скоро ще разруши националното ни самочувствие, отколкото то да укрепне", посочи тя.

На въпрос как ще коментира думите на премиера Борисов, че е в реда на нещата да се подслушват министрите му, Кунева отговори: "Това ме шокира. Съжалявам за министър-председателя. Това привнася сигурно допълнително напрежение в работата му. Не смятам, че това е нормално".

"Доверието и изграждането на екипа е първата стъпка при изграждането на малка фирма или голяма корпорация, или държава. Първият механизъм в демократичното общество - това е отчетност и контрол. Това минава през обществото, а не през подслушване. Когато има основание да се приложи тази изключително крайна мярка е едно, но да се подслушват министри... Как се гледат в очите?", запита Кунева.

Във връзка с предстоящите избори, Кунева коментира, че не иска да участва във вот, в които няма ясна задача. "Ако направим профила за България за следващите 5 или 10 години, тогава един политик ще може да каже може или не може да се заеме с дадена задача. Не ме е страх от участие в изборите, а ме е страх от неяснота", заяви още Кунева.