Запитана дали според нея Цеко Минев е олигарх, Кунева заяви своята позиция, че не бива да има двоен стандарт.
„Когато един човек е нарушил закона и се окаже, че извън отредена концесия има няколко десетки хектара и това да се размине, а когато едно семейство остъкли балкона си - тогава той да бъде разрушен", коментира тя на брифинг в централата на партията си.

Кунева заяви, че нейният въпрос е какво прави държавата. Според Кунева смисълът да има политическа партия е в това първо да каже, че няма да има двоен стандарт, че когато има ОВОС трябва внимателно да се мине пътят и когато хората излязат на протест да се отнасяш с уважение към тях.

Лидерът на „Движение България на гражданите" изрази недоумение как може да се приема закона за горите с 35 души от опозицията.
По думите й да не си на заседание, когато се гласува толкова важен закон, е престъпна небрежност. Политическите партии не са си на мястото, добави Кунева и подчерта, че мястото на партиите е в парламента, за да не допускат да се чува само един глас.
Кунева съобщи още, че нейната партия ще направи детайлна експертиза на екологичните закони.

По темата „Белене" Кунева каза, че според нея е добре, че се сложи край на тази сага.
Правителството носи отговорност за решението и за дългото разнопосочно говорене, добави тя.

Като по-съществен въпрос от този за референдум за Белене тя посочи това, че нямаме пазар на ток и изтъкна, че имаме само един доставчик, което според нея ще се отрази на инфлацията. Инфлацията ще бъде напомпана през цените на електроенергията, каза тя, като  обърна внимание, че методиката е приета без участието на потребителски организации.

Новият партиен лидер представи новоизбраните секретари на партия „Движение България на гражданите".

Юристът Йонко Грозев ще е с ресор координиране на контактите и ще продължи да работи по темата правосъдие и вътрешен ред.
Според него липсва политическа воля за осъществяване на реформите в съдебната власт. Няма желание у управляващите тези реформи да бъдат реализирани, категоричен е той. Грозев заяви, че партията ще подготви самостоятелна програма за действие и за даване на политическа воля тези реформи да бъдат реализирани.
По думите му партията ще разчита много на експерти и неправителствени организации.

Людмила Елкова ще бъде с ресор координиране на политиките.
Като юрист, данъчен и финансов експерт, тя заяви, че първата задача на партията ще бъде да установи къде се намира сега.

Тя съобщи, че формацията ще се базира на юлския доклад на ЕК за оценката на конвергентната програма за реформи на България, който е много критичен и е останал почти неотразен.
Считаме го за най-обективен, заяви Елкова и изтъкна, че като основни проблеми са посочени здравеопазването, образованието, пазара на труда, бизнес климата. Тя отбеляза, че подобряването на тези сфери е приоритетно за движение България на гражданите.

Ние сме първи по неграмотност, което е шокиращо, посочи Елкова. Проблемите в образованието рефлектират на пазара на труда, предупреди тя.

В здравеопазването никога досега не са давани толкова много пари - 3,5 млрд., което е двойно повече, но това прави ли услугата по-добра. Някой да е доволен, запита тя.

Администрацията също трябва да бъде значително подобрена, подчерта Елкова.
По думите й администрацията трябва да е професионална, да не се влияе от политически натиск и да бъде непрекъснато подобрявана и усъвършенствана.
Според нея необходимо е електронно правителство, а не местене на административни структури из страната.

Калин Томов ще има ресор организационен. Той каза, че партията дава възможност в политиката да се включи ефективно поколението на прехода - „хората, които за разлика от премиера нямат особени чувства към предишния режим".
Томов каза, че за членове се приемат кандидати, които нямат принадлежност към държавна сигурност.

Председател на Контролния съвет на партията е проф. Камен Велев, който е дългогодишен ректор на Химико-технологичния и металургичен университет в София
Бил е председател на съвета на ректорите и зам.-министър на образованието и науката.