67-членен инициативен комитет се подписа под учредителната декларация за създаване на партия „Движение България на гражданите".
Негов председател е юристът Йонко Грозев.

В столичния „Рейнбоу плаза" Меглена Кунева се срещна със симпатизантите си и представи декларацията за учредяване на партията. Учредителният конгрес е насрочен за първи юли.

Не се страхуваме да се изправим срещу политическия картел и икономическите монополи, срещу компроматите и лъжите, срещу агресията и апатията, гласи част от текста й.

Според нея пет години след приемането в Европейския съюз България прилича все по-малко на европейска страна. И все по-малко граждани чувстват държавата като свой истински подреден и безопасен дом.

България не само продължава да бъде най-бедната европейска страна, но безработицата, неграмотността и социалното изключване придобиват все по-застрашителни размери, се казва още в декларацията.

Публичните политики все по-открито обслужват частни интереси, икономиката е монополизирана от приближени до властта, а малкият и средният бизнес са поставени на колене. Няма справедливост, се подчертава в текста.

В него се казва още: Ние искаме да превърнем България в силна държава на свободни хора. За нас свобода означава държавата да предостави на гражданите отговорности за собствения им живот и успех.

Да раздава правосъдие, а не да бие. Да пази здравето на хората, а не да харчи милиарди за нереално скъпи лекарства, да осигури качествено образование на всяко дете, а не да строи гладиаторски арени.

Голямата държава не служи на хората, а единствено на партийния картел, на монополите и на възпроизвеждащата се олигархия.

Припомняме, последните социологически проучвания сочат, че освен ГЕРБ, БСП и ДПС най-реален шанс за влизане в парламента има формацията на Кунева.

Тя представи декларацията в препълнената зала „Рейнбоу плаза", където не много отдавна беше учредено движението „България на гражданите".

Тя изрази благодарност на всички, които са я подкрепили и обяви представянето на президентските избори за победоносно. „Успяхме да докажем, че ние сме живи! Гражданите са живи!", подчерта тя и добави „победихме на тези избори, защото си казвахме един на друг - „не се отказвай".

Кунева се обърна към всички дошли отново зала „Рейнбоу плаза" с думите: „Не се отказвай, ти можеш! Моля те почувствай това в себе си! Ти можеш!".

Коментирайки развитието на „ България на гражданите" Кунева обобщи: „Направихме пробив в политическия картел. Успяха да чуят гласа ни. Много хора са вече готови да заявяват на висок глас, че България им принадлежи и са готови да си я отвоюват. България принадлежи на гражданите".

Според нея подкрепата, която получава от толкова много хора идва най-вече от това, че те не искат две Българии - едната България на олигарсите и монополите, а другата - на излъганите, онеправданите, безсилните. Нашата енергия идва от тези хора, които винаги са искали да живеят в една България - България на хората, подчерта Кунев.

В словото си тя разкритикува управляващите, че обещанията им са се изродили и визира полицейщината, погазването на човешките права, завладяването на бизнес територии. По думите на Кунева в България се води Студена война.

Страхът на управляващите да не загубят властта ги подтиква към такива действия, коментира тя и попита по-сигурни ли се чувстваме, по-спокойни ли се чувстваме, когато ни следят. „Всеки ден чувството ни за солидарност и съпричастност бива обезсмисляно от действията на властта", изтъкна още тя и поясни - знаем, че парите от нашите данъци държавата ги насочва не към в хората в нужда, а към монополите и картелите.

Според Кунева не бива да се спасяваме по единично. Тя препоръча това да е първото правило на „България на гражданите" и подчерта: „Обединяваме се в името на справедливостта". Кунева изтъкна още, че предприемчивите трябва да разчитат на правила, а не на благоволение.

Кунева подчерта, че „Движение България на гражданите" може да трансформира икономиката на монополите и картелите в работеща пазарна икономика. По думите й държавата трябва да отстъпи от безсмислената идея да бъде навсякъде. „За нас достойнството и свободата на всеки човек е цел номер едно", подчерта Кунева и посочи като акценти в замисляната политика на движението образованието и здравеопазването.

„Устойчив икономически растеж не може да бъде постигнат с репресии, с непочтеност, с държавна помощ за монополите и полицейщина", каза тя. Първата крачка според Кунева е нормализацията. „Държавата съществува заради гражданите, а не обратно", изтъкна тя.

Меглена Кунева съобщи, че сдружението ще продължи да функционира. На тези, които ще станат членове на партията, тя каза да не забравят, че политическият проект „България на гражданите" възниква от желанието на хората да живеят в справедливо общество.