С 583 гласа "за", 21 "против" и 28 "въздържал се" Европейският парламент избра Меглена Кунева за еврокомисар с ресор "Защита на потребителите".

Леонард Орбан от Румъния също стана член на Еврокомисията, подкрепен от 595 парламентаристи, 16 гласа бяха "против", а 21 - "въздържал се". Той ще отговаря за ресора "Езиково многообразие".

Точно в 12.30 (13.30 българско време) председателят на Европейския парламент Жозеп Борел даде начало на заседанието по избора на двамата нови еврокомисари.

"Човек тежи в една такава обстановка с това, с което е натоварен от вкъщи. Аз съм заредена с тази енергия, с която тръгвам от София. Всичките ми мисли, разбира се, ще минават през това как изглеждат нещата от наша гледна точка - от България. Независимо от това, че ми се иска в някои неща да заприличаме на по-дисциплинираните страни. Няма да спестя тези призиви за повече дисциплина, защото знам, че това би ни направило спокойни за бъдещето".

Меглена Кунева.

Процедурата по гласуването на кандидатурите започна с тяхното представяне от председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу.
В обръщението си към парламента той призова парламентаристите да подкрепят Кунева и Орбан, чиито страни ще обогатят социално, икономически и културно Европейския съюз.

Барозу подчерта, че Кунева и Орбан притежават всички необходими качества за новите си назначения.

Освен това, допълни председателят на Европейската комисия, присъединяването на двете страни в ЕС и участието на двете държави с техни комисари в политиката на общността ще реализира надеждите на милиони хора.

В изказванията си отделните лидери на политически фракции в Европейския парламент отправиха различни послания - от поздравителни, до предупредителни.

Кунева и Орбан бяха предупредени, че работата им няма да бъде толкова лесна, колкото те си представят - Кунева трябва да очаква, че индустриалното лоби ще е много по-организирано и по-силно от отделните потребители.

В шестчленния политически кабинет на Кунева ще има само двама българи. 

Освен това парламентаристите трябва да бъдат „щедри" към Орбан и да му помагат, в трудната сфера на културния диалог.

Преди гласуването Греъм Уотсън, който е председател на групата на европейския алианс на либералите и демократите, призова европейските депутати "да не си играят с комисарите", след като вече са приели страните им в общността.