Служебният премиер Огнян Герджиков обяви, че до него вече стигнали сигнали за купуване на гласове. Сигналите били от Северозападна България. 

"Всяка седмица събирам МВР, всички служби, за да се отчитат всяка седмица какво става. Това е една от амбициите ни - да направим едни честни и прозрачни демократични избори, доколкото е възможно. Много съм амбициран да покажем, че можем да осъществим такива избори. До мен вече стигат сигнали, че на места са тръгнали емисарите с торбите. Съответните служби са информирани и инструктирани. Превантивната дейност вече е налице. Важното е да се създаде обстановка на нетърпимост към такива изключително зловредни и срамящи България практики", коментира служебният премиер пред БНР. 

По думите на Герджиков, по време на мандата на служебното правителство се случвали добри неща.

"Едно от нещата, с които се гордея, е готово постановление, което в момента е в съгласувателна процедура, с което се намалява фискалната тежест върху бизнеса. Става дума за Агенцията по вписванията, където таксите не бяха съобразени с разходите, които са необходими за съответното действие и се получаваха в много големи диспропорции едни скрити данъци.Това ще бъде една свежа глътка въздух, особено за дребния и средния бизнес, тъй като действително там се реализираха едни приходи не съвсем коректно", изтъкна той с очевиден критичен жест към второто правителство на Бойко Борисов. 

Премиерът обясни, че в момента една работна група правела нещо също много полезно за намаляване на бюрократичните пречки. За да не трябва да обикаляте от гише на гише като цветарка за едно нещо, а просто с едно подаване на заявление в една служба, да е задължение на държавната администрация да извърши всичко необходимо и накрая да получите резултата, към който се стремите.

Герджиков получил сигнали за нарушения при изпълнение на Националната програма за саниране. "Става дума за злоупотреба с парични средства. Изключително некачествени материали се влагат на завишени цени. За всичко това ще бъдат сезирани съответните органи", обеща той.

Парите за саниране отиват в корпоративни вериги, убеден е Вили Лилков

Парите за саниране отиват в корпоративни вериги, убеден е Вили Лилков

Сложни закони се "вкарват набързо" в последните дни на 43-ия парламент

Според него липсата на машинно гласуване не може опорочи изборите. 

"Основното е дали изборите ще бъдат проведени прозрачно, честно и демократично. Дали се гласува чрез машини или така както досега сме гласували - това не може да бъде решаващо. Ако някой реши да оспори изборите заради това, че няма машини, то има орган който се произнася - това е Конституционният съд. Вътрешното ми убеждение е, че те ще се произнесат, че няма да има опорочаване на изборите", посочи премиерът.

Относно смените по високите етажи на властта, които служебният кабинет предприе, проф.Гердиков заяви: "Защо смятате, че е нещо нередно да бъде назначен началник на Генералния щаб при положение, че към момента нямаше такъв? Имаше временно изпълняващ длъжността. Да, има смени, никой не е абониран за властта. Тези нови назначения, в сведенията, които имам, те се справят чудесно с работата си."

По повод смените на заместник-директори на няколко областни полицейски управления, служебният премиер обясни, че това са решения на министъра на вътрешните работи с оглед осигуряването на демократични и честни избори. Премиерът обаче уточни, че не става дума за извършени престъпления.

"Всеки министър има вече поглед върху своята област и когато се предлага съответната смяна, аз нямам никакво основание да се възпротивя", изтъкна Герджиков и допълни, че този процес вече бил поприключил

Относно решението на служебния екоминистър Ирина Костова да даде зелена светлина за управление на парк "Пирин", което предвижда застрояване на парка, Герджиков подчерта, че то не било окончателно.

На Националния празник пожертваха Национален парк "Пирин", алармират еколози

На Националния празник пожертваха Национален парк "Пирин", алармират еколози

По-мащабна сеч и по-широко строителство в планината позволява нов проектоплан

"Това е един проектоплан. Той подлежи на внасяне във Висшия експертен екологичен съвет, в него се поканват всички заинтересовани лица, включително екологичните организации, които могат да си представят своите възражения. Всичко това подлежи на дебатиране. След което ще се излезе с окончателен проект за план, който да се внесе в Министерския съвет за одобрение. Ние сме в една процедура и законът е спазен без никакви отклонения от него. Много е рано да се говори за нещо нередно, след като всичко е в още един процес", отбеляза премиерът.

По думите му, екозащитниците били много силни в протестите, толкова активни на моменти, че събуждали подозрение в чистотата на техните помисли. "Би трябвало да си дават сметка, че в развитие държави като Австрия, Швейцария, Италия, Франция има стотици влекове и лифтове, а у нас не се позволява още един лифт на Банско, където има великолепни условия за ски туризъм. Ние изоставаме от Европа в това отношение", твърди той.

Относно излъчването на български еврокомисар, Герджиков коментира, че е изненадан защо в предишния кабинет не са направили необходимото да излъчат еврокомисар, след като са имали 3 месеца да го направят.