Депутатите одобриха окончателно Споразумението за продажбата от и между България, Швеция и фармацевтичната компания "Янсен" закупуването и доставката на ваксината срещу Covid-19, съобщи БНР.

Първоначалното решение на България бе да откаже закупуването на ваксината. След това правителството реши да осигури този вид ваксина.

ЕС близо до договор със седма компания за ваксина срещу COVID-19

ЕС близо до договор със седма компания за ваксина срещу COVID-19

ЕК съобщи, че е приключила проучвателните разговори с Novavax

България ще получава ваксината чрез друга страна членка на ЕК, защото първоначално е отказала да се снабди с нея. Доставката и употреба на ваксините ще започне след издаване на разрешение за употреба от еврокомисията, по предложение на европейската агенция по лекарствата. Заседанието на ЕК за ваксините се очаква да бъде на 21/23 декември.

На днешното петъчно заседание депутатите от 44-тото народно събрание одобриха и участието на България в предварителните споразумения, сключените от Европейската комисия и производителите на лекарствата "Кюрвак" и "Модерна". Те са за покупка на ваксини срещу КОВИД-19.

Междувременно белгийският държавен секретар Ева де Блекер огласи цените на ваксините, което впоследствие изтрила от социалните мрежи, тъй като информацията е поверителна.

ЕС одобрява първата ваксина на 23 декември?

ЕС одобрява първата ваксина на 23 декември?

Решението ще позволи на страните членки на ЕС да настигнат САЩ и Великобритания

Според огласените данни доза от ваксината на "АстраЗенека" струва 1,78 евро, на "Пфайзер" - 12 евро, на "Модерна" - 18 долара.

Посочените данни са част от предварителните споразумения за доставка, подписани от Европейската комисия.

В пленарната зала ще се обсъждат и изменения на Закона за мерките и действията при извънредно положение.

Пациенти искат Фонд за обезщетяване на пострадали от ваксини срещу COVID-19

Пациенти искат Фонд за обезщетяване на пострадали от ваксини срещу COVID-19

Той да е част от Националния план за ваксиниране