Битката за опазване на честността на вота в изборните секции, където гласуват изселниците в Турция, я загубихме в България. Това заяви Константин Бачийски - организатор на групата доброволци, участвали в изборите в секциите в югоизточната ни съседка.

Той изрази мнение, че чрез съдействието на държавата е станало възможно да се нарушат изборните правила в секциите в Турция, където гласовете на изселниците в по-голямата си част са за ДПС.

Бачийски и неговите сподвижници са станали свидетели на пълен набор от нарушения на Изборния кодекс.

Като пример за контролиран и предварително организиран вот той посочи воденето на изселници до секциите с автобуси, където те гласуват под строй. Преди това всеки се е отбелязвал в списъци, които не са свързани с изборните книжа.

Доброволец, владеещ турски език, е станал свидетел на договорка между гласуващ и "тартор" за последващо заплащане за правилното гласуване.

Според Бачийски това означава, че купуването на гласове не се случва само у нас, а е практика и сред българските изселници.

В Бурса предпочитат бюлетини, на места и двете машини дефектират

В Бурса предпочитат бюлетини, на места и двете машини дефектират

Мнозина от сънародниците ни са в България заради празника

Освен това в секциите масово се е говорило на турски език въпреки изискването на закона в изборното помещение да се ползва български език.

Самият Бачийски е бил заплашен с арест в истанбулския квартал "Авджилар" от местната полиция. Той обясни, че турските власти са нямали основателна причина за арест, защото той е спазвал изцяло законите.

Конфликти е имало на различни места, където е имало наблюдение от доброволците. В изборна секция в Измир един от тях е бил заплашен, че ще бъде "наръган" с нож. В Бурса пък, точно пред сградата на консулството ни, друг е бил атакуван от местен "тартор", а намиращите се наблизо турски полицаи не са се намесили.

"Доброволците идват тук в Турция, защото българската държава си затваря очите за изборните нарушения, включително и представителите на Външно министерство. И точно хората, които дават отпор на нарушенията, биват нападани на улицата. За мен това са избори по "анадолски", коментира Бачийски.

ЦИК реши за декларациите в чужбина

ЦИК реши за декларациите в чужбина

МВнР е уведомено днес

Той и участниците в доброволческата мисия се чувстват предадени от българската държава заради решението на ЦИК, свързано с мястото на попълване на декларацията, с която избирателят гарантира, че не е гласувал в друга секция.

Бачийски пояснява, че попълването на декларациите важно за честността на вота, защото в Турция държавата ни не води списъци по адресна регистрации на гласуващите изселници. По тази причина те могат да гласуват многократно в няколко секции. По негови думи единствено декларацията спира тази възможност, защото подписалият носи наказателна отговорност

Установено е обаче, че декларациите масово са се попълвали и подписвали извън секциите не от гласуващите.