В Турция има общо 121 избирателни секции. В Бурса сутринта голяма част от гласоподавателите се отказваха след като видяха, че трябва да гласуват с машина. Те се насочваха към секции с хартиени бюлетини, съобщи Нова телевизия.

В района Йълдъръм предварително подадените заявления са под 300, затова се гласува само на хартия. Хората там имат право да изберат къде и как да гласуват, затова предпочитат да гласуват с хартиени бюлетини.

Гласувалите в секцията без машини са повече от 200, докато в тази, в която има 2 машини, не надминават 100. На предишните избори през април там бяха гласували около 800 души.

ЦИК реши за декларациите в чужбина

ЦИК реши за декларациите в чужбина

МВнР е уведомено днес

В една от трите секции с по 2 машини за гласуване едната машина се счупи след първия гласоподавател. След това и другата машина се развали. Техническо лице от училището, където се намира секцията, успя да отстрани проблема на втората машина, но първата все още е неизправна.

Гласоподавателят Али споделя, че е срамота хората да не могат да гласуват и да се бавят по 15-20 минути. Той би препоръчал да се гласува с хартиена бюлетина.

Машините затрудниха и гласуващите в Чорлу, телевизията разполага с кадри, на които се вижда как член на СИК гласува вместо избирател.

Избираме Народно събрание за втори път 2021 г.
на живо

Избираме Народно събрание за втори път 2021 г.

Избирателната активност към 16 часа - 27,20%

Според правилата, ако и двете машини не могат да бъдат оправени, секцията да бъде затворена за 20 минути. А ако проблемът при поне една от машините не бъде отстранен, вотът трябва да продължи на бюлетини.

Много от българските изселниците в Турция са се върнали в България за празника Байрям и затова няма опашки пред секционните избирателни комисии.