Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спря процедурата по обществени поръчки, с които ще се избират доставчици на хранителни продукти за затворите.

Комисията за защита на конкуренцията спира откриването на обществените поръчки, тъй като дадените от възложителя указания противоречат на Закона за обществените поръчки и заблуждават кандидатите за начина на комплектоване на офертата. Това, според комисията, би могло да доведе до отстраняването им от процедурата.

Възложителят не е пояснил какво следва да се разбира под понятието „превод“, необходим за някои от документите за участие в процедурата. Дефиниция на подобно понятие обаче не съществува в закона или друг нормативен акт, което според КЗК утежнява необосновано участието в процедурата.

Комисията също така смята за основателна жалба, с която се атакуват изготвените технически спецификации на хранителните продукти, които не са определени в достатъчна степен.

По тези причини КЗК отменя като незаконосъобразни решенията на Главния изпълнителен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ за доставка на хранителни стоки за нуждите на споменатите по-горе места за изтърпяване на наказанията.

Решенията на Комисията за защита на конкуренцията по казуса са три и засягат обществени поръчки за затворите в Бургас, Варна, Сливен, Стара Загора, Бобов дол, Враца, Белене, Плевен, Ловеч, Пловдив, Пазарджик и поправителния дом в Бойчиновци.