22 641 кредита са гарантирани от Българската банка за развитие (ББР) до вчера, 26 ноември, през 12-те търговски банки. С тях ББР има подписано споразумение с лимит малко над 156 млн. лв., заяви по време на петъчния парламентарен контрол икономическия министър Лъчезар Борисов, цитиран от "24 часа".

Общият размер на гарантираните до сега кредити е над 94 млн. лв. или средно по 4 182 лв. от кредит. Това стана ясно от отговор на икономическия министър Лъчезар Борисов по време на парламентарния контрол.

Парите по тази мярката са 200 млн. лв. През април са били подписани споразуменията с 12-те банки, а с по-следващо решение от юни програмата е доразвита и са разширени възможностите, така че да може да се кандидатства за кредит и след приключване на неплатения отпуск.

По думите на Борисов има повече възможности за самоосигуряващите се да сравняват времевия период, в който имат спад в доходите не само първото тримесечие, но и всяко следващо тримесечие на 2020 г. спрямо същото на 2019 г.

Предвижда се с 3 млн. лв. да подпомогнат екскурзоводите и планинските водачи. Това е по ОП "Иновации и конкурентноспособност".

"Следва да бъде отбелязано, че едноличните търговци, които част от тях са самоосигуряващи се, попадат в обхвата на нашата програма, част от тях са били в обхвата на процедурата на микро-, малки и средни предрпиятия, по която до момента 173 млн.лв. вече са в бизнеса, и съвсем скоро ще се оценяват и останалите 6 000 проекта, в който ще се инвестира още 53 млн.лв.", допълни Борисов.