Търсехме баланс между строгостта на мерките, индекса за строгост и икономиката. Това заяви пред БНТ министърът на икономиката Лъчезар Борисов по повод наложените противоепидемични мерки .

Мерките не са закъснели, смята Борисов и уточни, че тези мерки се взимат, когато заболелите станат 600 на 100 000.

До ден-два ще се реши с какъв да е процент от загубения оборот за тези 3 седмици, в които няма да се работи, да се компенсира бизнеса, каза Борисов.

Аз като министър на икономиката не исках да има затваряне в сектор "Икономика", но важното е, че това ще бъде само за 3 седмици, така че на 21 декември бизнесът отново ще работи.

Засега не се предвижда удължаване на мораториума върху кредитите. Според министъра най-песимистичният сценарий е загубите да са над 1 млрд. Обмисля се работодателите да бъдат компенсирани с процент на база оборота от миналата година.

Той подчерта, че трябва да бъдем солидарни към лекарите, като отбеляза, че в момента има 2000 лекари, които не могат да ходят на работа, защото са заболели от коронавирус.

"За да имаме здрава икономика, трябва да имаме и здрав народ, така че постигнахме баланс да имаме и свобода в икономиката, за да има малко затворени сектори", подчерта министърът на икономиката.

Основно затвореният сектор е ресторантьорството, но секторът на търговията остава отворен, с изключение на моловете. Решението е взето на база на много дълбоки анализи, включително статистически, икономически и това е било и мнението на Оперативния щаб.

Министърът на икономиката каза, че трябва да се инвестират около 350 до 400 милиона лева минимум, за да се подпомогне икономиката.

"Изхождайки от тези мерки, които предприемаме, може би в структурата на БВП ще имаме едно намаление, което може да достигне най-песимистичния сценарий до 1 млрд., но считам, че това можем да компенсираме", каза Лъчезар Борисов.

Работниците в неплатен отпуск ще получават по 24 лв. на ден

Работниците в неплатен отпуск ще получават по 24 лв. на ден

За помощта ще може да се кандидатства още от понеделник

Министърът на икономиката определи мярката, която стана известна като 24 лв. на ден, като много добра за административно затворените сектори и не се съгласи, че това са малко пари за едно домакинство. Тя ще бъде изпълнявана от Министерство на труда и социалната политика.

"Осигурили сме бюджет, с който мярката да започне да работи веднага, средства ще има, така че мярката да бъде изпълнена докрай и да докосне всички засегнати браншове", каза Лъчезар Борисов.

"Съществуват и други мерки, дори да осигурим на някои от хората, които не могат да гледат своите деца, да бъдат осигурени детегледачки, включително има и възможност за компенсиране на някои разходи", каза Борисов без да уточни, че не всеки би оставил детето си на непознат.

Затварят молове, училища, детски градини и заведения до 21 декември
Обновена

Затварят молове, училища, детски градини и заведения до 21 декември

Мерките влизат в сила от петък вечерта