Руската дипломация използва всеки случай да създава внушения, но няма да се поддадем на тях, тъй като се знае, че православната ни църква и народът обичат руския народ, както и самият аз.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на откриването на нов храм в столичния район „Младост".

С оглед изказванията на външния министър на Русия Сергей Лавров премиерът заяви, че Лавров е най-добрият дипломат в света и като цяло руската дипломация е изключителна. Според Борисов обаче историята и признателността са едно, а сметките съвсем друго:

Когато ни продават най-скъпия газ десетилетия наред, не може да сме доволни от това и да не търсим диверсификация".

Борисов потвърди информацията, че посланикът ни в Москва Бойко Коцев е бил повикан в руското външно министерство по повод изявленията на премиера за цената на руския природен газ. Борисов отново бе категоричен, че това са фактите.

По думите му има връчена нота, но тя е във връзка с проверките на митниците в „Лукойл".

Ние проверяваме всички петролни компании и когато направят нещо добро - лично отивам, откривам, поздравяваме ги", изтъкна премиерът. Той обаче допълни, че никой не може да се сърди за това, че се правят проверки и се търси максимално доброто за потребителя - качествено и евтино гориво.

Борисов съобщи констатацията си, че откакто са започнали проверките, цената на горивото е намаляла, а качеството се е повишило.

Премиерът се възмути и от коментарите, които чул по сутрешните блокове на „никога непозналия" социолог Кольо Колев, който „размахвал изречението: Борисов трябва да се срамува."
Министър-председателят дори посъветва медиите, когато анонсират Колев да подчертават „никога непозналия", тъй като винаги го слагал на второ, трето или на пето място по време на избори и му предвещавал незабавен крах.

Министър-председателят напомни също за темата за американските централи, като подчерта, че договорите с тях не ги е направил той. За „гьола Белене" той коментира корупционната схема - един прекратен договор, оборудване за милиарди изнесено за 90 млн. долара. - и припомни, че в първите си дни като премиер показал въпросния гьол на медиите.

Премиерът коментира и провелият се снощи важен за страната ни волейболен мач. Попитан дали го е гледал, Борисов върна с реторичен въпрос: „Кой българин не го е гледал?".
Премиерът очевидно е доволен от играта на националите ни, като според него момчетата са направили максимума. „Двайсет на двайсет - това беше моментът, когато трябваше Господ да ни погледне с едното око", изтъкна Борисов. Той е сигурен, че бъдещето на волейбола ще е възходящо.

В неделния ден Борисов продължи със спортните коментари, като премина на футбол. Във връзка с решението „Бистришките тигри" да не играят с ЦСКА, Борисов изтъкна, че това е решението на ръководството на отбора и напомни: „Аз съм бил един прост футболист."

Борисов обвърза това решение с притесненията за подготвяне на протести на привърженици на ЦСКА, които той определи като провокации. Борисов уточни, че преди няколко седмици ЦСКА са отказали на играят с „Бистрица", а днес са си назначили митинг - „Нека си го проведат", каза той.

Министър-председателят подчерта, че преди една седмица е събрал феновете и ръководството и е изразил готовност да помогне с каквото искат на ЦСКА. Не можело обаче да им плати данъците, нито да им ги опрости - „Данъчните са до гроб", заключи Борисов.