Руският външен министър Сергей Лавров излезе с остри нападки срещу ЕС, САЩ, НАТО и Украйна, предадоха информационните агенции. Той дори отправи заплахи срещу украинския президент Петро Порошенко.

Раздразнението на Лавров беше предизвикано от новите европейски санкции срещу Кремъл заради незаконното задържане на украинските моряци от Русия, интеграцията на Украйна и Грузия в НАТО и присъствието на американския военен кораб "Доналд Кук" в Черно море.

По време на среща с представители на Асоциацията на европейския бизнес той заяви, че ЕС се е поддал на натиск от страна на "вътрешните русофоби, САЩ и Украйна" и че всеки ден се води "антируска кампания".

Според него Русия несправедливо е демонизирана и сочена като заплаха за европейската сигурност, с цел по този начин да се решават "геополитически задачи".

"Продължава нарастването на военната активност на НАТО и разгръщането на военната инфраструктура на Алианса близо до руските граници." - заяви Лавров.

Той допълни, че "упорито дърпат" Украйна и Грузия към НАТО.

Припомняме преди дни капитанът от военноморските сили на САЩ Гари Табах заяви, че ако Русия не иска НАТО до своите граници, трябва да прекрати агресията срещу съседите си.

Американски офицер: Ако Русия не иска НАТО до границите си, нека не напада съседите си

Американски офицер: Ако Русия не иска НАТО до границите си, нека не напада съседите си

От Путин може да се очаква всичко…

"Искам да се обърна към руснаците. Ако не искате вашите съседи да влизат в НАТО, не окупирайте техни територии. Защото ако ги нападате, те разбира се ще искат да влязат в Алианса." - коментира офицерът.

След като Русия окупира грузински територии през 2008 г. и украински през 2014 г., Тбилиси и Киев заявиха стремежа си към членство в НАТО.

Лавров реагира особено остро срещу вписването на евроатлантическата интеграция на Украйна в украинската конституция. Това стана с гласуване в парламента на 7 февруари, със законопроект на президента Петро Порошенко,

"Това, че с такава гордост и апломб президентът Порошенко подписа закона, обвързващ Украйна да влезе в НАТО, ме хвърли в още по-големи съмнения дали той иск ада изпълнява договореностите от Минск." - коментира Лавров.

По думите му, това е провокация, целяща директно унищожаване на минските споразумения.

В действителност договореностите от Минск не забраняват на Украйна да се стреми към членство в Алианса. От друга страна, към самата Русия нееднократно са отправяни препоръки от страна на ЕС да изпълни договореностите от Минск, за да може да се дискутира облекчаване на санкциите срещу Москва.

Лавров отправи заплахи към Порошенко заради намерението украински кораби да преминат през Керченския пролив.

Руският министър нарече украинския президент "провокатор" и го заплаши с "бой през ръцете" заяви, ако украинците преминат през пролива "заедно с НАТО".

Междувременно 33 европейски страни призоваха страните от ООН да въведат санкции срещу Москва заради окупирането на Крим.

Припомняме, вчера Лавров реагира по аналогичен начин и срещу стремежа на Македония къмв членство в НАТО, като заяви, че Западът "безцеремонно придърпва балкански държави".