Минималната работна заплата ще остане без промяна през следващите месеци, ако бъде приет законът за удължаване на Бюджет 2022. Това заяви в ефира на БНТ служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

По думите му удължаването на действието на бюджета ще гарантира всички социални плащания, които съществуват към момента. Той уточни, че някои от тях дори ще се увеличат, заради заложени автоматични механизми. "Ако няма друго решение на редовно правителство, пенсиите ще се актуализират с 12% от 1 юли 2023 спрямо сега действащия механизъм в Кодекса за социално осигуряване", поясни министърът.

Лазаров посочи, че от началото на следващата година линията на бедност ще се повиши с 22% и ще стане 504 лв. Това автоматично ще повиши с 22% и всички социални помощи, добави той.

Социалният министър изрази мнение, че актуализация на Бюджет 2022 заради инфлацията не се налага, тъй като пенсиите вече са увеличени с изпреварващ инфлацията темп.

Той защити решението на служебния кабинет да внесе законопроект за удължаване на Бюджет 2022. По думите му бюджетът е финансова рамка на мерки и политики, които ще се провеждат в продължение на година. Служебното правителство не е кабинет с парламентарна подкрепа и политическа окраска, за да извършва конкретните политики, мотивира се Лазаров.

Министерството на труда и социалната политика отчете рекордно ниска безработица. Тя е 4,2% или 138 000 души. Предстоят засилени проверки срещу сивата икономика, заради което вече е подобрен капацитета на Главна инспекция по труда, каза още министър Лазаров.