Сливенският кмет Йордан Лечков ще внесе при премиера Бойко Борисов предложение за ново административно - териториално делене на страната. Това предложение ще бъде направено в качеството му на заместник - председател на Комисията по децентрализация, информира sliveninfo.com.

От НСОРБ предлагат областите да бъдат намалени от 28 на 6.

Друго предложение е оптимизиране броя на общините, което според Лечков, срещало най - голям отпор сред кметовете на по - малките населени места. Постигнато е споразумение и се очаква със законодателна промяна да бъде намален и броят на общинските съветници.

Кметовете предлагат още районните управления на полицията да преминат на двойно подчинение - на областните полицейски дирекции и на кметовете.

Ще бъде предложено и частните фирми като електроразпределителни компании и телекомите да плащат такси за преминаващите през общински терени трасета.

Общините ще настояват и 2% от данъка върху доходите на физическите лица да останат в местните бюджети.

Общините ще поискат и да отдават на концесии подземните ресурси до 500 000 куб. метра.

Лечков допълни, че тук се среща сериозен отпор от страна на министерствата. Предложенията ще бъдат внесени тази седмица, заяви той и допълни, че това са само първите крачки към истинска децентрализация.