Задължително застраховат медиците. Това решиха министрите от кабинета "Борисов-3" по време на днешното правителствено заседание като приеха Наредба за задължителното застраховане на лицата, упражняващи медицинска професия.

С нея се изпълняват разпоредбите на чл. 189 от Закона за здравето. Застраховката е за причинени вреди, вследствие от виновно неизпълнение на професионалните задължения на лицата, които упражняват медицинска професия на територията на страната.

Въвеждат се единни критерии за задължителност на застраховката по определени минимални застрахователни лимити на отговорност. С тях може да се компенсират вреди, причинени на пациентите, вследствие от доказано виновно неизпълнение на професионалните задължения на лицата, упражняващи медицинска професия.

Застраховките ще се сключват от болниците. Лимитите на отговорност по различните специалности в системата на здравеопазването са разделени в два вида дейности и три рискови групи, в зависимост от специалността, по която лицето упражнява дейност.

Делата за „лекарска грешка” мъчат адвокатите

Делата за „лекарска грешка” мъчат адвокатите

Много от случаите изобщо не стигат до съдебна зала

Предвидено е сключване на застраховка с покритие над минимално установеното в Наредбата, като по този начин се счита, че условието за сключване на застраховка "Отговорност на лицата, които упражняват медицинска професия", е изпълнено.