Няма да бъда депутат в 49-ото Народното събрание. На мое място ще влезе изключителният специалист в сферата на националната сигурност, моят колега от листата на ПП в 24-и МИР Петър Петров. Това обяви във "Фейсбук" избраната за народен представител от коалицията на ПП и ДБ и бивш говорител на кабинета "Петков" Лена Бориславова.

"Дните след изборите показаха, че предстоят още трудни месеци и задачи, както на национално, така и на местно ниво. Формирането на редовно правителство е голямата задача на настоящия парламент. Но в предизборната кампания се убедих, че много от проблемите на хората, които ни подкрепят, се решават на местно ниво", коментира тя.

Бориславова посочва, че вчера Изпълнителният съвет на "Продължаваме промяната" взе решение, че успоредно с работата в парламента, другата важна задача пред тях са местните избори, заради ключовата роля на местната власт за подобряването на живота на хората във всяко кътче на страната. Тя е била номинирана да поеме координационната роля в този процес и конкретно да работи за кампанията и проблемите на родния си град София.

Лена Бориславова ще е част от листите на ПП-ДБ

Лена Бориславова ще е част от листите на ПП-ДБ

Кирил Петков: Страшната коалиция не е добра за България

"Отговорността към тази задача e огромна - тя е определяща за посоката, в която ще се развива столицата ни след години злоупотреби и пропуснати възможности. И вярвам, че тази задача е също толкова важна за всички, които ме подкрепиха на 2 април. Затова я приемам с признателност и с цялата й отговорност", заявява тя.

ЦИК реши кои са избраните депутати, Слави Трифонов не е сред тях

ЦИК реши кои са избраните депутати, Слави Трифонов не е сред тях

Лидерът на ИТН е отказал да е народен представител

Лена Бориславова пише още, че преди година и половина е влязла в листите на ПП, защото вярвала, че от всеки зависи да се работим за търсената промяна. "През февруари тази година трябваше отново да реша как да продължа своята битка - в или извън листите на обединената коалиция. Кое е най-правилното решение, което ще помогне най-много на обединението? Днес отново трябваше да направя избор. На всички, които подкрепят каузата на "Продължаваме промяната" и мен лично, обещавам, че няма да се откажем", дава дума тя.

Бориславова отбелязва също, че София заслужава прозрачно и европейско управление и обещава да работи заедно с всички нас за постигането на тази цел.

Снимка 613968

Източник: "Фейсбук" профил на Лена Бориславова

Според Георг Георгиев от ГЕРБ обаче тя е подала заявление в ЦИК за отказ от депутатското си място след предвидения в Изборния кодекс законовия срок и в нарушение на Конституцията. Пореден потрес от правната посредственост на Лена Бориславова, коментира той в социалната мрежа.

Георгиев пише още, че за нея е навик да нарушава основния закон и подчертава, че никой не е над закона.

Асен Балтов от ГЕРБ се отказа да е депутат

Асен Балтов от ГЕРБ се отказа да е депутат

Бившия шеф на "Пирогов" смята, че ще по-полезен за обществото като лекар

По думите му списъкът с избраните народни представители е обнародван в Държавен вестник и Бориславова е избрана за народен представител, считано от датата на провеждане на изборите - 2 април. Георг Георгиев обяснява, че съгласно чл. 72, ал. 1 от Конституцията, ако тя не желае да бъде депутат, е необходимо да подаде оставка пред Народното събрание и то да я гласува.

"Така че, утре в 10 часа, дали с Киро, или с Миро, трябва да пристигнете в НС за полагане на клетва и подаване на оставка", допълва Георгиев.

Снимка 613972

Източник: "Фейсбук" страница на Георг Георгиев

По-късно БНР информира, че Централната избирателна комисия е отказала да заличи Лена Бориславова като избрана за депутат в 49-ото Народно събрание.

Сред членовете на ЦИК е възникнал спори дали да върнат на Бориславова мотивирано писмо с отказ, като обяснят, че нямат такова правомощие, след като списъкът с избраните за депутати е обнародван в Държавен вестник. Предложението на заместник-председателя на ЦИК Цветозар Томов не е събрали необходимото мнозинство и е прието само за сведение, а Лена Бориславова утре трябва да положи клетва, след което може да поиска да бъде освободена от Народното събрание със заявление до председателя на новия парламент.