Дипломатите ни работят за защита на интереса ни в Северна Македония. Търсим широк консенсус. Това заяви говорителят на правителството Лена Бориславова след края на коалиционния съвет.

Тя уточни, че е имал задълбочен разговор. Темата "Македония" трябвала да бъде обсъдена в парламента.

ИТН започна обратното броене

ИТН започна обратното броене

И Демократична България не смята, че има условия за вдигане на ветото

"Обединихме се, че за нас най-важното е да има широко съгласие. Препотвърди се обещанието, което сме дали, че тази тема задължително ще мине през НС", обясни Бориславова.

"В интерес на истината се опитахме в името на конструктивния диалог да обсъдим наболелите теми по отношение на Северна Македония, актуализацията на бюджета. Всяка една от политическите партии препотвърди позициите си. Надяваме се на едни бъдещи действия на дипломатите от външно министерство и реакция от Северна Македония", каза депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

Лена Бориславова разкри, че другата основна тема е била законодателната програма на коалицията и планираните реформи.

До края на месец юни трябва да мине актуализацията на бюджета.

"В седмицата 6-10 юни ще се постараем темата да бъде разгледана на първо четене в комисия. Обсъдихме как да подобрим законодателната дейност на коалицията и нейното единодействие.

Това, което предстои, е важно както за пенсиите така и за всички други антикризистни мерки, които се гласуваха на предишния съвет. Заложехме срокове кога актуализацията трябва постъпи в НС, как депутатите ще работят заедно. Говорихме за необходимостта  експертните Коалиционни съвети да се свикват в по-ясен график, за да няма напрежение.

Друга важна тема беше Плана за възстановяване и устойчивост. На НС му се очертава да извърши изключително тежка дейност- да приеме над 20 законодателни промени, които са социално-чувствителни. Става дума за дългогодишно отлагани реформи", допълни Бориславова.