Бързо и ефикасно съдопроизводство, по-добра защита както на кредиторите, така и на длъжниците. За това настояват от ПГ на БСП „Лява България” с внесени в Народното събрание предложения за промени в Гражданския процесуален кодекс, съобщават от партийния пресцентър.

Секретарят по законодателството на ПГ на левицата Филип Попов обясни, че с промените се цели въвеждане на справедлив процес, който гарантира защита на правата на страните в него.

Предложенията си червените са мотивирали с обяснението, че реформата в съдебната власт трябва да е в посока не толкова на структурни промени, а в посока лесен достъп до правосъдие, бързина и качество.

С промените се цели и осигуряване на равнопоставеност на страните при връчване на призовки и съобщения. В предложенията си социалистите са записали, че уведомления ще се лепят на вратата или пощенската кутия, след като ответникът не е намерен на посочения адрес в продължение на един месец. Той ще бъде търсен от длъжностните лица, т. нар. призовкари. Те ще трябва да опитат да го намерят с най-малко три посещения на посочения адрес в интервал на поне една седмица между тях.

Уеднаквяване на размера на държавната такса по искове за собственост е друго искане на депутатите от БСП. Те настояват таксата да е една четвърт от цената на иска.

Социалистите предлагат промени и в т.нар. заповедно производство. Предложенията са в посока поставяне на банките в равностойно положение с останалите правни субекти.

В мотивите си червените посочват, че при настоящото заповедно производство банката първо си събира задължението, а след това се установява дали в действителност има такова задължение и дали размерът на дължимото е действителният. Това означавало, че възражението от страна на длъжника срещу вземане на банката, не спира изпълнението на задължението. Предложението на социалистите е ако длъжникът възрази, изпълнението на банката да бъде спряно.

От БСП са убедени, че предлаганите от тях промени гарантират защита правата на длъжника, като задължително му се осигурява особен представител.

Друго предложение е да може да се обжалва приетата от съдебния изпълнител оценка. Освен това те искат да се въведе изискването при публична продан началната цена да не бъде по-ниска от данъчната оценка на имота. Задължително се назначава и вещо лице, което да определи стойността на вещите, срещу които е насочено изпълнението.

С промените в Гражданския процесуален кодекс червените предлагат ако длъжникът внесе 20 % от цената на задължението, изпълнителното производство да бъде спряно. По този начин положението му щяло да се облекчи.

Дефинирането на несквестируемия доход да се определя в акт на Министерския съвет, а не в ГПК, е друго предложение на БСП. Те обясняват, че въпросният доход е този, върху който може да се насочи изпълнението и припомнят, че въпреки промените в минималната работна заплата, този доход не е актуализиран от 2008 година.