Депутатите от левицата напуснаха залата на Народното събрание, след като мнозинството отхвърли предложението дебатът по речта на президента Росен Плевнелиев да се излъчва пряко по обществените медии.

Като знак на несъгласие с това, а не неуважение към президента”, заяви депутатът Янаки Стоилов в защита на колегите си.

По думите му председателят на най-голямата парламентарна група отново се опитва, под булото на съгласието, да скрие реалните проблеми и противоречия. Стоилов заяви, че въпросите от икономически характер трябва да се поставят към премиера, защото президентът не може да ги реши.

„Ако не осъзнаем, че сме парламентарна република и не слушаме тронни слова, височината на тази трибуна, на която седим, няма да има почти никакво значение”, категоричен бе зам.-председателят на левицата, който повдигна и въпроса от кого се управлява България и в чий интерес.

Обръщението на президента на страната е знак за уважение на институцията към Народно събрание, заяви от своя страна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Цветанов изрази учудване от отсъствието на колегите му от левицата в пленарна зала. „Последните три-четири години това е единственият смислен политически дебат и проведени консултации при президента на страната – нямаше политическа партия, която да не е участвала и която да не оценила по достойнство темите, които бяха заложени”, заяви Цветанов.

По думите му те са доказателство за това, че българските политици могат да се обединят по теми, които са от национален приоритет. Цветанов подчерта, че от ПГ на ГЕРБ оценяват високо изказването на президента на републиката и маркирането на всички основни теми, част от тези консултации.

Това, което е изключително важно, за енергетиката – даде възможност в последните пет месеца НЕК да не трупа дефицит, а вече да излиза на плюс, ако бъдем обединени, можем да бъдем много по-ефективни”, заяви  Цветанов. По отношение на сектор сигурност председателят на ПГ на ГЕРБ подчерта, че са успели да запълнят правен вакуум. 

Той призова политиците да не забравят и малките регионални проблеми, които не касаят националните решения, но са изключително важни за местното население и за развитието на техните региони.

"Вчера бяхме във Велинград – срещнахме се с всички, които искат да запазят и развият туризма си и Велинград да стане европейска столица на спа туризма. Това са над 40 хиляди жители. Има определени икономически интереси за откриването на руда, на волфрам , което да убие целия бизнес", обясни регионалните противоречия вторият в ГЕРБ.

Хората не се интересуват от междуличностните битки на политиците, както и от това дали ДСБ ще излязат от управлението, обясни Цветанов и изтъкна, че те отсъстват от залата. "Тези лични нападки, които имаме от няколко дни, местните хора не ги интересуват", заяви той.